Borůvkové řezy s drobenkou

Autor: Táňa
03/08/2022

Borůvkové řezy s drobenkou asi každý občas děláváme v různých obměnách. Mě příjemně nadchla i bezlepková varianta.

Zkrátka jsem pšeničnou mouku vyměnila za bezlepkovou, částečně mandlovou a zbytek plain white flour od Doves Farm. Nezřídka ale při přípravě bezlepkových těst sáhnu i po jiných moukách bez lepku, které si v různých poměrech sama namíchám. Nejvíce se mi osvědčila právě mandlová, také kukuřičná a rýžová. Ty mám nejraději. Takže určitě můžete vyzkoušet i jinou bezlepkovou verzi těchto řezů podle svých chutí.

Pořád ještě rostou borůvky, čerstvé jsou určitě nejlepší, ale skvěle poslouží i mražené. Ty před použitím v receptu nemusíte rozmrazovat.

No, a sladká drobenka? Jako obvykle musím podotknout, že to je prostě třešnička na dortu. Ta vyšperkuje snad každý dezert. Rozpeče se s ovocem dozlatova, jemně křupe a celkově dodá výbornou chuť.

Řezy jsou na přípravu opravdu snadné a rychlé, recept se měří na hrnky a lžičky. Jen u drobenky jsem pro jistotu přidala i přesnou gramáž.

Tak teď už jen přeji, ať se řezy povedou!

E-SHOP S VŮNÍ VANILKY! Klikněte sem a vyberte si z našeho e-shopu něco pro radost.

Borůvkové řezy s drobenkou

BORŮVKOVÉ ŘEZY S DROBENKOU

INGREDIENCE

(1 hrnek = 240 ml, 1 lžička = 5 ml, 1 kostka másla = 250 g)

TĚSTO:
1 a ½ hrnku bezlepkové mouky (dala jsem půl napůl mandlovou mouku a plain white flour od Doves Farm)
½ hrnku třtinového cukru i s vanilkou
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
¼ lžičky soli
nastrouhaná kůra z ⅓ citrónu (nejlépe neošetřeného chemií)
¼ hrnku oleje (slunečnicového)
¼ hrnku mléka
2 vejce

+ 2 hrnky borůvek, čerstvých či mražených

DROBENKA:
⅔ hrnku (70 g) mouky (mandlové či jiné bezlepkové mouky)
¼ hrnku (60 g) třtinového cukru
⅕ kostky (50 g) másla

POSTUP

  1. Budete potřebovat zapékací formu o rozměrech 30×23 cm, nebo jinou vhodnou formu podobné velikosti. Vymažte ji máslem a vysypejte bezlepkovou moukou, nebo ji vyložte papírem na pečení.
  2. Nejprve si připravte drobenku. V menší misce mezi prsty promněte mouku, cukr a máslo, až vznikne trochu mazlavější žmolenka. Pak ji dejte odpočívat do lednice, než si uděláte těsto.
  3. Na těsto ve větší míse promíchejte nejdřív suché ingredience, tedy mouku, cukr, kypřící prášek, sůl a citrónovou kůru. Pak v jiné nádobce prošlehejte mokré ingredience, tedy olej, mléko a vejce, a vše vlijte do suché směsi. Dobře prošlehejte v tekuté těsto (můžete si pomoci kuchyňským robotem).
  4. Těsto nalijte do připravené formy a rozetřete dorovna. Po celém povrchu rozložte borůvky a posypejte je drobenkou.
  5. Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte naplněnou formu a pečte cca 40-45 minut, dokud drobenka nebude mít pěkně nazlátlou barvu.
  6. Upečené řezy vyjměte z trouby a nechte ve formě zcela vychladnout. Řezy bez lepku jsou zatepla křehké, ale když vychladnou, jsou pevnější a lépe se krájí.
  7. Můžete podávat samotné, ale výborné jsou například i zakápnuté šlehačkou.

Borůvkové řezy s drobenkou

Borůvkové řezy s drobenkou

Borůvkové řezy s drobenkou

Diskuze

  1. Dobrý den, zkoušel někdo z malin? Šlo by ne?

    1. Dobrý den, Dito, já osobně jsem tyhle řezy s malinami ještě nezkoušela, ale určitě by to šlo. Zdravím, Táňa

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close