Kynutým koláčkům nikdy neřeknu ne. Zejména když mají hodně náplně a drobenky. Jako třeba kynuté koláče s tvarohem a jahodami.
Základem je dobré kynuté těsto, ovoněné vanilkou a citrónem. A nebojte se ho také dostatečně osolit, aby nebylo mdlé.
Tvarohovou náplň připravuji z tvarohu v alobalu, který je pevnější než vaničkový a nevytéká z koláčků. I tvaroh vždy dochucuji citrónem a vanilkou pro lepší chuť a svěží vůni.
Jahody můžete použít čerstvé i mražené. Ty mražené před pečením nerozmrazuji, jen ty větší plody v případě potřeby rychle proliji teplou vodou, aby maličko povolily a daly se lépe nakrájet na menší kusy.
No, a bez drobenky navrch by to zkrátka nešlo. To je už tradičně pomyslná třešnička na dortu. Natáhne vlhkost ovoce a tvarohu a zároveň vytvoří neodolatelnou, křupavou, jemnou krustičku. Když se pak naopak rozleží, je z ní měkké máslovo-sladké potěšení.
Oblíbeným trendem se stalo rumové máslo, neboli rozpuštěné máslo smíchané s rumem, kterým můžete na závěr upečené koláče ještě pomazat a pocákat. Sama to mohu doporučit a potvrdit, že dodá koláčům nádhernou vůni, chuť a ještě větší vláčnost.
KYNUTÉ KOLÁČE S TVAROHEM A JAHODAMI
INGREDIENCE
TĚSTO:
600 g hladké mouky
30 g čerstvého droždí
20 g vanilkového cukru
70 g třtinového cukru (nebo řepného)
300 ml mléka, teplého
¾ lžičky (5 g) soli
1 vejce a 1 žloutek
strouhaná kůra z ½ citrónu (nejlépe bez chemického ošetření)
100 g másla, pokojové teploty
+ 1 vejce, rozšlehané, na potření okrajů koláčů před pečením
TVAROHOVÁ NÁPLŇ:
500 g tvarohu, v alobalu
2 žloutky
20 g vanilkového cukru
60 g třtinového cukru (nebo řepného)
strouhaná kůra z ½ citrónu
2 lžičky citrónové šťávy
+ JAHODY, mražené nebo čerstvé, malé vcelku, větší pokrájené na menší kusy
DROBENKA:
150 g hladké mouky
80 g másla, studeného
80 g třtinového cukru (nebo řepného)
RUMOVÉ MÁSLO:
60 g másla, rozpuštěného
3 lžíce (45 ml) rumu
POSTUP
- Na pečení budete potřebovat 2 velké plechy vyložené pečicím papírem.
- Připravte si těsto. Do velké mísy vsypejte mouku a uprostřed udělejte malý důlek. Do něj rozdrobte čerstvé droždí, zasypejte ho oběma cukry, zalijte teplým mlékem a nechte cca 15 minut odpočívat, aby vzešel kvásek. Pak do mísy přidejte sůl, vejce a žloutek, citrónovou kůru a máslo a vypracujte těsto. Já používám kuchyňského robota, kterého nechám těsto hníst cca 10 minut, až vznikne hladké jemné těsto. Mělo by být měkké, zároveň pružné a nelepit se. Pak nechte těsto přikryté čistou utěrkou na teplém místě zhruba 1,5-2 hodiny kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
- Zatímco těsto kyne, udělejte si tvarohovou náplň. Na ni vložte všechny ingredience do vyšší nádobky a důkladně prošlehejte.
- Na drobenku si dejte do misky všechny ingredience a mněte mezi prsty, dokud nevznikne jemná žmolenka.
- Vykynuté těsto rozdělte napůl a každou polovinu ještě na 12 stejných dílků, celkem tedy 24 kusů. Každý kousek těsta zakoulejte do kuličky a položte na plech. Nechávejte mezi nimi místo, ještě zvětší objem, a nechte je cca 15 minut nakynout. Pak pomoučeným rovným dnem skleničky udělejte do kuliček důlky a ty naplňte tvarohovou náplní a poklaďte jahodami.
- Naplněné koláčky bohatě posypejte drobenkou a nechte dalších ještě cca 15 minut kynout. Pak okraje koláčků pomašlujte rozšlehaným vajíčkem.
- Troubu vyhřejte na 180 °C. Vložte naplněný plech a pečte asi 20-25 minut, až okraje koláčků lehce zezlátnou. Pak stejným způsobem upečte i ostatní koláče.
- Připravte si rumové máslo promícháním rozpuštěného másla a rumu.
- Plechy po vytažení z trouby postavte na kovovou mřížku a koláče pomocí mašlovačky ihned zahorka potřete či pocákejte rumovým máslem. Pak je nechte vychladnout.
- Kdo má rád sladší, může ještě koláčky pocukrovat moučkovým cukrem. Podávejte nejlépe čerstvě upečené.