Kynuté koláče s tvarohem a jahodami

Autor: Táňa
03/04/2025

Kynutým koláčkům nikdy neřeknu ne. Zejména když mají hodně náplně a drobenky. Jako třeba kynuté koláče s tvarohem a jahodami.

Základem je dobré kynuté těsto, ovoněné vanilkou a citrónem. A nebojte se ho také dostatečně osolit, aby nebylo mdlé.

Tvarohovou náplň připravuji z tvarohu v alobalu, který je pevnější než vaničkový a nevytéká z koláčků. I tvaroh vždy dochucuji citrónem a vanilkou pro lepší chuť a svěží vůni.

Jahody můžete použít čerstvé i mražené. Ty mražené před pečením nerozmrazuji, jen ty větší plody v případě potřeby rychle proliji teplou vodou, aby maličko povolily a daly se lépe nakrájet na menší kusy.

No, a bez drobenky navrch by to zkrátka nešlo. To je už tradičně pomyslná třešnička na dortu. Natáhne vlhkost ovoce a tvarohu a zároveň vytvoří neodolatelnou, křupavou, jemnou krustičku. Když se pak naopak rozleží, je z ní měkké máslovo-sladké potěšení.

Oblíbeným trendem se stalo rumové máslo, neboli rozpuštěné máslo smíchané s rumem, kterým můžete na závěr upečené koláče ještě pomazat a pocákat. Sama to mohu doporučit a potvrdit, že dodá koláčům nádhernou vůni, chuť a ještě větší vláčnost.

Tři kynuté koláče s tvarohem, jahodovou náplní a drobenkou na skleněném podnosu, položené na tmavě modrém ubrusu s folklorním vzorem.

KYNUTÉ KOLÁČE S TVAROHEM A JAHODAMI

INGREDIENCE

TĚSTO:
600 g hladké mouky
30 g čerstvého droždí
20 g vanilkového cukru
70 g třtinového cukru (nebo řepného)
300 ml mléka, teplého
¾ lžičky (5 g) soli
1 vejce a 1 žloutek
strouhaná kůra z ½ citrónu (nejlépe bez chemického ošetření)
100 g másla, pokojové teploty

+ 1 vejce, rozšlehané, na potření okrajů koláčů před pečením

TVAROHOVÁ NÁPLŇ:
500 g tvarohu, v alobalu
2 žloutky
20 g vanilkového cukru
60 g třtinového cukru (nebo řepného)
strouhaná kůra z ½ citrónu
2 lžičky citrónové šťávy

+ JAHODY, mražené nebo čerstvé, malé vcelku, větší pokrájené na menší kusy

DROBENKA:
150 g hladké mouky
80 g másla, studeného
80 g třtinového cukru (nebo řepného)

RUMOVÉ MÁSLO:
60 g másla, rozpuštěného
3 lžíce (45 ml) rumu

POSTUP

  1. Na pečení budete potřebovat 2 velké plechy vyložené pečicím papírem.
  2. Připravte si těsto. Do velké mísy vsypejte mouku a uprostřed udělejte malý důlek. Do něj rozdrobte čerstvé droždí, zasypejte ho oběma cukry, zalijte teplým mlékem a nechte cca 15 minut odpočívat, aby vzešel kvásek. Pak do mísy přidejte sůl, vejce a žloutek, citrónovou kůru a máslo a vypracujte těsto. Já používám kuchyňského robota, kterého nechám těsto hníst cca 10 minut, až vznikne hladké jemné těsto. Mělo by být měkké, zároveň pružné a nelepit se. Pak nechte těsto přikryté čistou utěrkou na teplém místě zhruba 1,5-2 hodiny kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
  3. Zatímco těsto kyne, udělejte si tvarohovou náplň. Na ni vložte všechny ingredience do vyšší nádobky a důkladně prošlehejte.
  4. Na drobenku si dejte do misky všechny ingredience a mněte mezi prsty, dokud nevznikne jemná žmolenka.
  5. Vykynuté těsto rozdělte napůl a každou polovinu ještě na 12 stejných dílků, celkem tedy 24 kusů. Každý kousek těsta zakoulejte do kuličky a položte na plech. Nechávejte mezi nimi místo, ještě zvětší objem, a nechte je cca 15 minut nakynout. Pak pomoučeným rovným dnem skleničky udělejte do kuliček důlky a ty naplňte tvarohovou náplní a poklaďte jahodami.
  6. Naplněné koláčky bohatě posypejte drobenkou a nechte dalších ještě cca 15 minut kynout. Pak okraje koláčků pomašlujte rozšlehaným vajíčkem.
  7. Troubu vyhřejte na 180 °C. Vložte naplněný plech a pečte asi 20-25 minut, až okraje koláčků lehce zezlátnou. Pak stejným způsobem upečte i ostatní koláče.
  8. Připravte si rumové máslo promícháním rozpuštěného másla a rumu.
  9. Plechy po vytažení z trouby postavte na kovovou mřížku a koláče pomocí mašlovačky ihned zahorka potřete či pocákejte rumovým máslem. Pak je nechte vychladnout.
  10. Kdo má rád sladší, může ještě koláčky pocukrovat moučkovým cukrem. Podávejte nejlépe čerstvě upečené.

Kuličky kynutého těsta připravené na pečicím papíru před dalším zpracováním.

Kynuté koláče vytvarované na plechu s vytvořeným důlkem pro náplň, připravené k plnění.

Kynuté koláče s tvarohovou náplní a kousky jahod připravené na pečení, rozložené na plechu s pečicím papírem.

Kynuté koláče s tvarohem, jahodami a drobenkou připravené k pečení na plechu s pečicím papírem.

Detail kynutého koláče s tvarohem, jahodami a drobenkou na skleněném podnosu.

Domácí kynuté koláče s tvarohovou náplní, jahodami a drobenkou, servírované na skleněném podnosu na modrobílém ubruse.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like 1
Close
Close