Mám pro vás další recept na bábovku. Ta dnešní je plná lahodných mandlí. Tak tedy mandlová bábovka.
Je pečená z těsta se šlehačkou a máslem, ovoněná vanilkou a citrónem a samozřejmě s nosnou chutí mletých mandlí. Zvýraznit ji můžete i přidáním jiných druhů ořechů, nasekané čokolády nebo rozinek v rumu.
Část pšeničné mouky nahrazuji špaldovou celozrnnou, ale poměr mouk si můžete upravit i podle svých zvyklostí. Cukr používám třtinový.
A protože máme doma rádi bábovku světlou i kakaovou zároveň, do části těsta přidávám trochu kakaa pro vytvoření mramorování.
Dobrou chuť!
MANDLOVÁ BÁBOVKA
INGREDIENCE
150 g másla, povoleného na pokojovou teplotu
špetka soli
180 g třtinového cukru
20 g vanilkového třtinového cukru
4 vejce (žloutky zvlášť a sníh z bílků)
strouhaná kůra a šťáva z ½ citrónu (nejlépe bez chemického ošetření)
250 ml smetany ke šlehání
250 g mouky (dávám nejčastěji ⅔ polohrubé pšeničné a ⅓ celozrnné špaldové)
200 g mandlí, namletých najemno
1 kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
libovolně ořechy, kousky čokolády, rozinky v rumu dle chuti (nemusí být)
+ 1-2 lžíce kakaového prášku na mramorování
POSTUP
- Bábovkovou formu dobře vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.
- Připravte si těsto. Ve velké míse šlehejte ručně nebo pomocí robotu máslo, sůl, cukr a žloutky. Když se našlehají do světlé pěny, přidejte citrónovou kůru, šťávu a smetanu a znovu dobře prošlehejte. Pak přisypejte mouku promíchanou s mandlemi a kypřícím práškem (případně i ořechy, čokoládu, rozinky dle chuti), a když se vše pěkně spojí, nakonec do těsta zlehka vmíchejte sníh z bílků vyšlehaný dotuha.
- Dvě třetiny těsta nalijte do připravené bábovkové formy. Do zbytku těsta vmíchejte kakao a nalijte je na bílé těsto ve formě. Čepelí nože nebo třeba špejlí zlehka projeďte těstem, aby vzniklo mramorování. Povrch uhlaďte.
- Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte naplněnou formu a pečte asi 55 minut. Zda je bábovka upečená, vyzkoušejte zapíchnutím dřevěné špejle. Ta by měla po vytažení z bábovky zůstat suchá bez nalepeného těsta.
- Upečenou bábovku vyjměte z trouby a nechte ji ve formě odstát 10 minut. Pak ji opatrně vyklopte na kovovou mřížku a nechte vychladnout. Před podáváním je možné bábovku pocukrovat, polít polevou či jinak libovolně dozdobit.