Mám cookie období. Asi to souvisí s tímto stále ještě chladným obdobím, kdy člověk přijde promrzlý z venku, rád si dá teplý nápoj na zahřátí a k tomu něco dobrého na zub. A cookies jsou v tomto případě skvělým pamlskem i občerstvením. A navíc jejich příprava není vůbec zdlouhavá.
Vlašskoořechové cookies jsou celozrnné, plné zdravých a energeticky vydatných ořechů. Jako výborné přírodní sladidlo zde slouží javorový sirup, který navíc spolu s tmavým třtinovým cukrem, velmi bohatým na melasu, dodává těmto cookies specifickou trochu karamelovou chuť. Díky skořici pak mají lehce kořeněný nádech. Konzumovat je můžete jak čerstvě upečené, tak den dva uleželé, chutnají totiž tak i tak.
VLAŠSKOOŘECHOVÉ COOKIES S JAVOROVÝM SIRUPEM
INGREDIENCE
55 g másla, pokojové teploty
70 g tmavého třtinového cukru (dark muscovado)
70 ml javorového sirupu (stoprocentního)
1 vejce
1 lžička vanilky (pasty, esence, …)
180 g špaldové celozrnné mouky, jemně mleté
1 lžička jedlé sody
¼ lžičky soli
½ lžičky mleté skořice
140 g (1,5 hrnku) vlašských ořechů, nasekaných na malé kousky
POSTUP
- Připravte si dva velké plechy a vyložte je papírem na pečení.
- V míse ušlehejte máslo s cukrem, přidejte javorový sirup, vejce a vanilku a znovu prošlehejte. Pak vmíchejte mouku se sodou, sůl a skořici a nakonec kousky ořechů. Vše zpracujte v měkké lepivé těsto.
- Lžící vykrajujte kousky těsta a dělejte z nich hromádky na připravené plechy. Hromádky vidličkou či rukou trochu zploštěte.
- Troubu předehřejte na 180 ºC a cookies v ní pečte zhruba 10-15 minut, nebo dokud jim nezačnou zlátnout okraje.
- Hotové cookies vyndejte z trouby, nechte je pár minut ustát na plechu, pak je přesuňte na chladicí mřížku a nechte vychladnout.
Z uvedeného množství ingrediencí upečete asi 22 kusů cookies o průměru 7-8 cm.