Přidejme do lineckého nastrouhané vlašské ořechy a máme tady linecké ořechové celozrnné cukroví.
Můj recept vychází v podstatě z tradiční receptury na linecké cukroví, jen jsem ho pojala zdravěji. Místo bílého moučkového cukru budete potřebovat světlý třtinový cukr. Jen počítejte s tím, že ho budete muset namlít na moučku. Máte-li elektrický kávový mlýnek, klidně ho k tomu využijte. Cukr s ním namelete najemno doslova během chviličky.
Bílou pšeničnou mouku, s níž se linecké cukroví obvykle připravuje, jsem nahradila špaldovou celozrnnou moukou. Použít ale můžete i pšeničnou celozrnnou. Recept funguje stejně dobře s oběma moukami a do lineckého se obě skvěle hodí.
Jaképak by to bylo linecké bez vanilky a citrónové kůry? Určitě ani jednu z těchto ingrediencí nevynechávejte, cukroví by pak nechutnalo a nevonělo tak úžasně jako s nimi. V obchodech je běžně k sehnání třtinový vanilkový cukr, případně můžete do těsta vyškrabat semínka přímo z vanilkového lusku. V případě, že zvolíte pouze vanilková semínka, přidejte do těsta trochu cukru navíc. Na dávku uvedenou v receptu níže postačí navíc cca 20 g cukru.
A konečně už zmiňované ořechy. To je, oč tu kráčí :-). Pokud navíc ořechy před namletím lehce nasucho opražíte v troubě, získají nádherné aroma, a cukroví bude mít výraznější ořechovou chuť. Pro změnu pak můžete cukroví zkusit upéct s lískovými oříšky místo vlašských ořechů. Vyzkoušené mám obě varianty a obě mohu doporučit.
Jestli na našem vánočním stole nebude chybět nějaké cukroví, je to toto linecké ořechové celozrnné cukroví, protože je jednoduše výborné. A já věřím, že se osvědčí i vám.
LINECKÉ OŘECHOVÉ CELOZRNNÉ CUKROVÍ
INGREDIENCE
300 g špaldové nebo pšeničné celozrnné mouky, hladké nebo jemně mleté
100 g vlašských ořechů, namletých najemno
50 g světlého třtinového cukru, namletého na moučku
1 sáček (20 g) vanilkového třtinového cukru
strouhaná kůra z ½ citrónu (chemicky neošetřeného)
1 žloutek
200 g másla, pokojové teploty
POSTUP
- Připravte si velký plech a vyložte ho papírem na pečení. (Já obvykle používám dva až tři plechy, abych nemusela čekat, než se dopeče předchozí várka cukroví, a práce jde tak rychleji.)
- Ve velké míse smíchejte mouku, ořechy, třtinový moučkový cukr, vanilkový cukr a citrónovou kůru. Poté přidejte žloutek a máslo a vypracujte hladké jemné těsto. Z těsta vytvořte kouli, zabalte ji do mikrotenového sáčku, a dejte na minimálně půl hodiny odpočívat do lednice.
- Hotové těsto pak rozválejte na válu posypaném moukou nebo mezi dvěma potravinářskými fóliemi na plát silný cca 0,5 cm, vykrájejte z něj libovolné tvary a přeneste je na připravený plech.
- Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte plech s cukrovím a pečte cca 10 minut nebo dokud okraje tvarů nezačnou lehounce zlátnout.
- Upečené tvary jsou po vytažení z trouby křehké, proto je nechte chvíli zchladnout na plechu, než je sejmete a necháte zcela vychladnout.
- Vychladlé cukroví můžete slepovat marmeládou, krémem, polévat polevami, sypat oříšky či jinak zdobit podle vlastní libosti.
Vynikají,dnes jsem udělala z jedné dávky s vypadá to, že budeme pridelavat…👍
Lucko, mám radost, že se cukroví povedlo. Díky. Zdravím Vás. Táňa
Dnes jsem vzala do práce a sklidilo velikou pochvalu 😊
Lucko, to je bezva zpráva, potěšila jste mě. 🙂 Krásné Vánoce!
Rok poté zase u tohoto receptu, pecka.. už se těším až budou slepené s marmeládou…😊
Milá Lucko, děkuju za hezkou zprávu. Jsem ráda, že Vás recept nezklamal. U nás také jede všechno ořechové. Tak zase příští rok? 😉 Přeju Vám krásné Vánoce. Táňa
Táňičko, zase zpátky po roce u Vašeho rexeptu, a jdeme na to😇
Milá Lucie, bez Vašeho pozdravu už by to vánoční pečení nebylo ono. ;-)) Jsem moc ráda, že recept zase poslouží. Děkuji a přeji Vám krásné Vánoce. Táňa
Milá Táňo, je po Vánocích a taky po cukroví, tak zase za rok a rovnou z dvojité dávky! Přeji Vám pohodový rok 2024…
Milá Lucie, já se na to další vánoční pečení v podstatě už zase těším. 🙂 A také se těším, že se tu nejpozději koncem roku opět sejdeme, a to v plné síle. Tak ať se i Vám ten nový rok zdárně vyvede. Táňa