Pomalu začínám s vánočními recepty. Miluji Vánoce a pečení vánočního cukroví patří k mým nejmilejším pečicím počinům. Nikterak nechvátám, samotné pečení nechávám až na prosinec, aby vše bylo co nejčerstvější. Ale baví mě zkoumat a chystat si recepty na cukroví už předem a těšit se na všechny ty dobroty, jejich přípravu, vykrajování, slepování, zdobení a samozřejmě hlavně konzumaci. A o to větší legrace a zábava to je, když už na to mám i své malé dětské pomocníčky a jejich nenechavé ručičky.
Jedním z druhů cukroví, které letos určitě nebude chybět na našem vánočním stole, jsou schokoli neboli kakaové kuličky plněné oříšky. Recept jsem si přivezla z Rakouska, kam každoročně vyrážíme na hory. A když jsem schokoli okusila poprvé, zachutnaly mi natolik, že se hned staly dalším oblíbeným druhem na mém tradičním předvánočním seznamu cukroví.
Těsto na schokoli je jemné a velmi dobře se s ním pracuje. Svůj podíl na tom má mimo jiné také kukuřičný škrob, který je součástí receptu, a díky němuž je cukroví po upečení krásně křehké, až se rozplývá na jazyku.
Původní recept klasicky počítal s bílou pšeničnou moukou a bílým moučkovým cukrem. Můj recept na schokoli je o něco zdravější, protože jsem použila špaldovou celozrnnou mouku a světlý třtinový cukr s vanilkou. Ten si obvykle melu najemno v elektrickém kávovém mlýnku, což můžu jen doporučit. Je to rychlé a efektivní řešení, kdykoliv potřebuji mít po ruce moučkový cukr.
Hezkou barvu těstu a cukroví dodává hořký kakaový prášek. Doporučuji sáhnout po nějakém kvalitním, protože je to pak hodně znát i na chuti cukroví. A co já mám na schokoli asi nejraději, to je příjemně kořeněné aroma, kterého se jim dostává díky skořici a hřebíčku. A ty spolu s vanilkou patří k mým oblíbeným druhům vánočního koření.
Nakonec nemohu opomenout další důležitou ingredienci, bez které by se schokoli neobešly, a to jsou lískové oříšky. Spolu s kakaovo-kořeněným těstem tvoří neodolatelnou kombinaci. Pokud oříšky před vložením do těsta krátce opražíte, nejen že je pak snadno zbavíte slupky, ale navíc tak nádherně zvýrazníte a rozvinete jejich chuť. Stačí je rozložit na plech vyložený pečícím papírem a dát je na 5-10 minut do trouby vyhřáté na 200 °C. Pak je necháte krátce vychladnout a zbavíte je slupky. Toho lehce docílíte tím, že oříšky promnete například v čisté utěrce.
Toť vše. Takto snadné a vynikající to je. Určitě schokoli vyzkoušejte, uvidíte, že je to výborné a na pohled docela zajímavé cukroví, které patřičně ozdobí váš vánoční sváteční stůl. A myslím, že jen u jedné kuličky na ochutnání nezůstanete.
SCHOKOLI (KAKAOVÉ KULIČKY PLNĚNÉ OŘÍŠKY)
INGREDIENCE
(1 hrnek = 250 ml, 1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml, 1 kostka másla = 250 g)
130 g (1 hrnek) špaldové celozrnné mouky, hladké nebo jemně mleté
40 g (3½ lžíce) vanilkového třtinového moučkového cukru
40 g (⅓ hrnku) kukuřičného škrobu (Maizena)
15 g (2½ lžíce) kakaa
½ lžičky mleté skořice
1 hřebíček, rozemletý nebo natlučený ve hmoždíři
125 g (½ kostky) másla, pokojové teploty
50 g (⅓ hrnku) lískových oříšků, celých, lehce opražených
vanilkový třtinový moučkový cukr na obalení
POSTUP
- Připravte si velký plech na pečení cukroví a vyložte ho pečícím papírem.
- Ve velké míse promíchejte mouku, cukr, kukuřičný škrob, kakao, skořici a hřebíček. Přidejte máslo a vše dobře zpracujte v hladké a jemné těsto. Z hotového těsta udělejte kouli, vložte ji do mikrotenového sáčku a dejte nejméně na 30 minut odpočívat do lednice.
- Odpočinuté těsto pak rozdělte na 2 díly a z každého dílu udělejte váleček s průměrem 2 cm. Oba válečky následně nakrájejte na kousky o šířce cca 1 cm. Doprostřed každého kousku těsta vložte jeden lískový oříšek, pěkně ho těstem obalte, a v dlaních vytvarujte kuličku. Takto dále pokračujte i s ostatními nakrájenými kousky těsta. Všechny kuličky vyskládejte na připravený plech.
- Troubu předehřejte na 180 °C, vložte plech s kuličkami a pečte cca 10-12 minut nebo dokud kuličky nezačnou zespoda mírně hnědnout. U kakaového těsta se hůře poznává, jestli už je upečené. Proto kuličky hlídejte, aby se nepřepekly.
- Pokud máte raději sladší cukroví, můžete upečené schokoli ještě zahorka obalit ve vanilkovém třtinovém moučkovém cukru. Pokud nechcete teplé schokoli obalit v cukru, nechte je po upečení chvíli zchladnout na plechu, pak je sejměte dolů a podávejte tak, jak jsou. Nebo je můžete pro hezčí vzhled na povrchu jen lehce poprášit vanilkovým moučkovým cukrem a budou vypadat jako zasněžené.
Z uvedeného množství ingrediencí připravíte cca 50 kuliček.
Tento recept jsem hledala několik let. Pekla to maminčina známá, která již bohužel zemřela a nestihla jsem si jej od ní vyžádat. Peču sice s klasickou moukou a cukrem, ale jsou boží. Ještě před pečením obaluju v mletých oříšcích. Díky moc a doporučuji i ostatním!
Milá Terko, Vaše zpráva mě velmi potěšila. Je hezké, že si k Vám recept našel cestu. A jsem ráda, že má smysl si tady o receptech povídat a psát. Díky za tip s mletými oříšky, musí to s nimi být moc dobré. Mějte se pěkně, krásné Vánoce! Táňa