Dýňový cheesecake s ořechovou pokrývkou

Autor: Táňa
12/11/2017

Letos jsem si s dýní dala trochu načas, ale nový recept už je tu. Dýňový cheesecake s ořechovou pokrývkou.

Cheesecake všichni známe, postup přípravy se obvykle příliš neliší. Spíš jde o obměňování a poměr jednotlivých ingrediencí, abyste si mohli pohrát s chutí. Důležitou součástí tohoto receptu je koření. Jeho aroma je silné, přitom vyvážené a nezaměnitelné. Pro dýňové dezerty jsou typické skořice, hřebíček, zázvor a muškátový oříšek. V receptu uvádím přesné množství, ale klidně můžete něčeho přidat nebo ubrat podle toho, co máte sami rádi. Dýně sama o sobě není příliš výrazná, takže koření je zde určitě plus.

Sušenkový základ je také lehce ovoněn skořicí, ale nebojte se, celková chuť není překořeněná. Řekla bych taková příjemně podzimní.

Co bych ráda vyzdvihla, to je ořechová pokrývka. Taková třešnička na dortu. Vlašské ořechy se k dýni výborně hodí a skvěle doplňují výslednou chuť. Navíc cheesecake hezky dozdobí a dodají mu punc slavnostního dezertu.

Dýňový cheesecake s ořechovou pokrývkou

DÝŇOVÝ CHEESECAKE S OŘECHOVOU POKRÝVKOU

INGREDIENCE

(1 hrnek = 250 ml, 1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml, 1 kostka másla = 250 g)

Těsto:
180 g sušenek (např. ovesné, BeBe atd.)
60 g (¼ kostky) másla, rozpuštěného a trochu zchladlého
¼ lžičky mleté skořice

Náplň:
500 g tvarohu (dávám polotučný)
250 g Lučiny
180 g světlého třtinového cukru
špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu (nebo vanilkového třtinového cukru)
450 g dýňového pyré
4 vejce
60 ml (¼ hrnku) kysané smetany nebo řeckého jogurtu
2 lžíce (14 g) celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky
1 a ½ lžičky mleté skořice
¼ lžičky mletého muškátového oříšku
¼ lžičky mletého zázvoru
¼ lžičky mletého nebo tlučeného hřebíčku (= 2 celé hřebíčky)

Ořechová pokrývka:
100 g (1 hrnek) vlašských ořechů, nasekaných nahrubo
40 g třtinového cukru
40 g (⅙ kostky) másla, studeného

POSTUP

  1. Budete potřebovat velký plech vyložený papírem na pečení a dortovou formu. Já zvolila formu o průměru 19 cm, cheesecake byl vysoký a forma naplněná až po okraj. Pokud budete chtít trošku nižší cheesecake, vyberte si formu s větším průměrem. Dno dortové formy vymažte máslem.
  2. Ve větší míse promíchejte nadrcené sušenky s máslem a skořicí. (Sušenky drtím tak, že je dám do mikroténového sáčku a jezdím po nich válečkem na těsto, dokud z nich není drobenka.) Směs přendejte do formy a pomocí skleničky s hladkým dnem ji upěchujte po dně a vymačkejte i do boků formy, aby vznikl zvýšený okraj.
  3. Troubu vyhřejte na 180 °C. Vložte do ní formu s těstem a pečte cca 8-10 minut. Pak formu vyndejte a těsto nechte vychladnout.
  4. Mezitím si připravte náplň. V míse rozšlehejte tvaroh, Lučinu, cukr, sůl a vanilku dojemna. Pak postupně vešlehejte dýňové pyré, všechna vejce a smetanu. Nakonec přišlehejte mouku smíchanou s kořením. Hotovou náplň nalijte na korpus ve formě a urovnejte.
  5. Troubu znovu vyhřejte na 180°C. Naplněnou dortovou formu postavte na velký plech s pečicím papírem, vložte do trouby, a pečte 1 hodinu.
  6. Zatímco se cheesecake peče, promíchejte ořechy, cukr a máslo na ořechovou pokrývku. Hmota bude trochu mazlavá.
  7. Po 1 hodině pečení vyndejte cheesecake z trouby a na jeho povrch opatrně naneste ořechovou pokrývku. Pak cheesecake vraťte do trouby a pečte ještě 30 minut.
  8. Hotový cheesecake vyjměte z trouby a nechte ho ve formě zcela vychladnout. Poté ho nechte ještě alespoň několik hodin chladit v lednici, nejlépe přes noc. Před podáváním ho můžete ozdobit dle vlastního uvážení, ale jinak je sám o sobě i tak moc hezký a chuťově vyvážený. Čím více je uleželý, tím je cheesecake lepší. V chladnu bez újmy vydrží 2-3 dny.

Dýňový cheesecake s ořechovou pokrývkou

Dýňový cheesecake s ořechovou pokrývkou

Dýňový cheesecake s ořechovou pokrývkou

Dýňový cheesecake s ořechovou pokrývkou

Dýňový cheesecake s ořechovou pokrývkou

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close