Nevím, jestli je můj švestkový koláč s makovou náplní a drobenkou víc švestkový, nebo víc makový. Obojí je na něm ale skvělé.
Jako milovnice máku s ním obvykle nešetřím a je pravda, že chuť máku je v tomto koláči dominantní. A švestky ho výborně doplňují. Stejně jako skořice, kterou přidávám jak do náplně, tak i na ovoce.
Bez máslové drobenky se snad neobejde žádný kynutý ovocný koláč a rozhodně by byla škoda ji vynechat i tady. Když se koláč proleží, drobenka natáhne vlhkost náplně a ovoce a tu dobrotu vám pak rozhodně přeji ochutnat.
Těsto je klasické kynuté, jen s tím rozdílem, že ho dělám napůl celozrnné. Sem tam ho připravuji i jen z celozrnné mouky, ale pro větší nadýchanost a tradičnější chuť ho častěji dělávám půl na půl s bílou moukou. Sami můžete vyzkoušet obojí, abyste zjistili, co je vám milejší.
U kynutého těsta je důležité ho dostatečně dochutit, aby nebylo mdlé, takže určitě nezapomeňte vanilku, citrónovou kůru a sůl.
Švestky s mákem jsou takovou hezkou českou klasikou. Možná máte svůj oblíbený rodinný recept na švestkový koláč s mákem. Toto je moje verze a já doufám, že vám zachutná.
Hezký podzim!
E-SHOP S VŮNÍ VANILKY! Klikněte sem a vyberte si z našeho e-shopu něco pro radost.
ŠVESTKOVÝ KOLÁČ S MAKOVOU NÁPLNÍ A DROBENKOU
INGREDIENCE
(1 kostka droždí = 42 g, 1 lžička = 5 ml)
Těsto:
200 g mouky (dávám 100 g celozrnné pšeničné nebo špaldové a 100 g polohrubé mouky)
⅓ kostky droždí
30 g vanilkového třtinového cukru (nebo jen třtinový cukr a 1 lžička vanilkového extraktu)
90 ml mléka, teplého (obvykle dávám kravské plnotučné, i bezlaktózové)
¼ lžičky soli
strouhaná kůra z ¼ citrónu
50 g másla, rozpuštěného, teplého
1 žloutek
+ švestky, rozpůlené, vypeckované (zhruba 14-20 švestek podle velikosti)
+ ½ lžičky mleté skořice a 1 lžíce třtinového cukru na posypání švestek (v případě, že jsou trochu kyselejší)
Náplň:
100 g máku, mletého
40 g vanilkového třtinového cukru (nebo jen třtinový cukr a 1 lžička vanilkového extraktu)
¼ lžičky mleté skořice
150 ml mléka
1 lžíce švestkových povidel (nemusí být)
Drobenka:
70 g mouky (dávám polovinu celozrnné pšeničné nebo špaldové a polovinu polohrubé mouky)
60 g třtinového cukru
50 másla, studeného
POSTUP
- Připravte si koláčovou nebo jinou kulatou formu o průměru 26 cm a vytřete ji jednou lžící oleje. Já používám slunečnicový.
- Na těsto vsypejte do velké mísy mouku a uprostřed udělejte lžící důlek. Do důlku rozdrobte droždí, zasypejte ho vanilkovým cukrem, zalijte teplým mlékem a nechte v klidu stát, dokud nevzejde kvásek. Stačí zhruba 15 minut.
- Když je kvásek hotový, přidejte do mísy sůl, citrónovou kůru, máslo a žloutek. Vypracujte vláčné, měkké a lehounce lepivé těsto. Mísu s těstem postavte na teplé místo a zhruba 1-2 hodiny nechte kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem a nebude hezky nadýchané.
- Mezitím si uvařte makovou náplň. Všechny ingredience promíchejte v malém kastrůlku, přiveďte k varu a na mírném plameni za stálého míchání cca 2 minuty povařte do zhoustnutí. Pak nechte náplň za občasného promíchání vychladnout.
- Na drobenku nasypejte do menší misky mouku a cukr, přidejte máslo, a vše mněte mezi prsty tak dlouho, až vznikne jemná drobenka.
- Když je těsto vykynuté, přendejte ho do formy a na ruce si rozetřete maličko oleje, aby se vám na ně těsto nelepilo. Pak ho pomocí dlaní a prstů jemně roztahujte do všech stran tak, aby pokrylo celou formu a po stranách vznikly trochu zvýšené okraje. Na těsto rozetřete vychladlou makovou náplň a na ni rozložte půlky švestek řeznou stranou nahoru. Každou švestku maličko posypejte skořicí (a pokud jsou švestky kyselejší, můžete je ještě přisladit lžící třtinového cukru). Nakonec celý koláč pokryjte připravenou drobenkou.
- Troubu předehřejte na 180 °C, vložte naplněnou formu a pečte cca 30 minut, až je koláč při okrajích pěkně dozlatova.
- Upečený koláč vyjměte z trouby a před krájením nechte vychladnout.