Švestkový koláč s makovou náplní a drobenkou

Autor: Táňa
24/09/2017

Nevím, jestli je můj švestkový koláč s makovou náplní a drobenkou víc švestkový, nebo víc makový. Obojí je na něm ale skvělé.

Jako milovnice máku s ním obvykle nešetřím a je pravda, že chuť máku je v tomto koláči dominantní. A švestky ho výborně doplňují. Stejně jako skořice, kterou přidávám jak do náplně, tak i na ovoce.

Bez máslové drobenky se snad neobejde žádný kynutý ovocný koláč a rozhodně by byla škoda ji vynechat i tady. Když se koláč proleží, drobenka natáhne vlhkost náplně a ovoce a tu dobrotu vám pak rozhodně přeji ochutnat.

Těsto je klasické kynuté, jen s tím rozdílem, že ho dělám napůl celozrnné. Sem tam ho připravuji i jen z celozrnné mouky, ale pro větší nadýchanost a tradičnější chuť ho častěji dělávám půl na půl s bílou moukou. Sami můžete vyzkoušet obojí, abyste zjistili, co je vám milejší.

U kynutého těsta je důležité ho dostatečně dochutit, aby nebylo mdlé, takže určitě nezapomeňte vanilku, citrónovou kůru a sůl.

Švestky s mákem jsou takovou hezkou českou klasikou. Možná máte svůj oblíbený rodinný recept na švestkový koláč s mákem. Toto je moje verze a já doufám, že vám zachutná.

Hezký podzim!

E-SHOP S VŮNÍ VANILKY! Klikněte sem a vyberte si z našeho e-shopu něco pro radost.

Švestkový koláč s makovou náplní a drobenkou

ŠVESTKOVÝ KOLÁČ S MAKOVOU NÁPLNÍ A DROBENKOU

INGREDIENCE

(1 kostka droždí = 42 g, 1 lžička = 5 ml)

Těsto:
200 g mouky (dávám 100 g celozrnné pšeničné nebo špaldové a 100 g polohrubé mouky)
⅓ kostky droždí
30 g vanilkového třtinového cukru (nebo jen třtinový cukr a 1 lžička vanilkového extraktu)
90 ml mléka, teplého (obvykle dávám kravské plnotučné, i bezlaktózové)
¼ lžičky soli
strouhaná kůra z ¼ citrónu
50 g másla, rozpuštěného, teplého
1 žloutek

+ švestky, rozpůlené, vypeckované (zhruba 14-20 švestek podle velikosti)
+ ½ lžičky mleté skořice a 1 lžíce třtinového cukru na posypání švestek (v případě, že jsou trochu kyselejší)

Náplň:
100 g máku, mletého
40 g vanilkového třtinového cukru (nebo jen třtinový cukr a 1 lžička vanilkového extraktu)
¼ lžičky mleté skořice
150 ml mléka
1 lžíce švestkových povidel (nemusí být)

Drobenka:
70 g mouky (dávám polovinu celozrnné pšeničné nebo špaldové a polovinu polohrubé mouky)
60 g třtinového cukru
50 másla, studeného

POSTUP

  1. Připravte si koláčovou nebo jinou kulatou formu o průměru 26 cm a vytřete ji jednou lžící oleje. Já používám slunečnicový.
  2. Na těsto vsypejte do velké mísy mouku a uprostřed udělejte lžící důlek. Do důlku rozdrobte droždí, zasypejte ho vanilkovým cukrem, zalijte teplým mlékem a nechte v klidu stát, dokud nevzejde kvásek. Stačí zhruba 15 minut.
  3. Když je kvásek hotový, přidejte do mísy sůl, citrónovou kůru, máslo a žloutek. Vypracujte vláčné, měkké a lehounce lepivé těsto. Mísu s těstem postavte na teplé místo a zhruba 1-2 hodiny nechte kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem a nebude hezky nadýchané.
  4. Mezitím si uvařte makovou náplň. Všechny ingredience promíchejte v malém kastrůlku, přiveďte k varu a na mírném plameni za stálého míchání cca 2 minuty povařte do zhoustnutí. Pak nechte náplň za občasného promíchání vychladnout.
  5. Na drobenku nasypejte do menší misky mouku a cukr, přidejte máslo, a vše mněte mezi prsty tak dlouho, až vznikne jemná drobenka.
  6. Když je těsto vykynuté, přendejte ho do formy a na ruce si rozetřete maličko oleje, aby se vám na ně těsto nelepilo. Pak ho pomocí dlaní a prstů jemně roztahujte do všech stran tak, aby pokrylo celou formu a po stranách vznikly trochu zvýšené okraje. Na těsto rozetřete vychladlou makovou náplň a na ni rozložte půlky švestek řeznou stranou nahoru. Každou švestku maličko posypejte skořicí (a pokud jsou švestky kyselejší, můžete je ještě přisladit lžící třtinového cukru). Nakonec celý koláč pokryjte připravenou drobenkou.
  7. Troubu předehřejte na 180 °C, vložte naplněnou formu a pečte cca 30 minut, až je koláč při okrajích pěkně dozlatova.
  8. Upečený koláč vyjměte z trouby a před krájením nechte vychladnout.

Švestkový koláč s makovou náplní a drobenkou

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close