Myslím, že k pořádné nedělní snídani patří domácí vafle. Po celozrnných vaflích tu mám další recept, který u nás doma prošel a ke kterému se rádi vracíme. Je to recept na skořicové vafle s ovesnými vločkami.
Celozrnné těsto obohacené ovesnými vločkami a ovoněné skořicí, vanilkou a citrónovou kůrou. Taková je to paráda. Samé výborné a zdravé ingredience, které nakonec můžete dochutit libovolně ovocem, čokoládou, šlehačkou, ořechovým máslem, džemem atd. Kombinací je nepřeberně a s žádnou z nich snad ani nemůžete šlápnout vedle.
A když jsem zmiňovala nedělní snídani, tak jsem v podstatě myslela i snídani v kterýkoliv jiný den. Vlastně jsem tím myslela, že vafle si můžete připravit v kteroukoliv denní dobu, protože k chuti přijdou vždy :-).
SKOŘICOVÉ VAFLE S OVESNÝMI VLOČKAMI
INGREDIENCE
(1 hrnek = 250 ml, 1 lžička = 5 ml, 1 kostka másla = 250 g)
1 a ½ hrnku celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
½ hrnku jemných ovesných vloček
1 sáček (12 g) kypřícího prášku bez fosfátů
1 sáček (20 g) vanilkového třtinového cukru
½ lžičky soli
½ lžičky mleté skořice
strouhaná kůra z ⅓ citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
⅓ hrnku (80 g nebo ⅓ kostky) másla, rozpuštěného
1 a ⅔ hrnku (410 ml) mléka, rostlinného nebo živočišného
2 vejce
POSTUP
- Do větší mísy vložte nejprve suché a poté mokré ingredience, a ručně nebo elektrickým šlehačem vše ušlehejte na husté tekuté těsto.
- Plotýnky vaflovače potřete pomocí mašlovačky troškou rostlinného oleje nebo másla a nechte je rozpálit.
- Pomocí naběračky nalévejte těsto na plotýnky vaflovače (mně vyšla na každou vafli zhruba jedna malá naběračka těsta), a pečte cca 3-5 minut podle toho, jak moc chcete mít vafle propečené a křupavé. Čím déle je budete péci, tím budou tvrdší a křupavější.
- Hotové vafle můžete podávat teplé i studené. Nejlepší jsou čerstvě upečené, ozdobené například ovocem, šlehačkou, marmeládou, polité čokoládou, javorovým sirupem, posypané oříšky, semínky atd.
Z uvedeného množství ingrediencí připravíte asi 10-12 vaflí.
Tak teda, tohle zni uzasne! Skorici milujj a v podzimnich vaflich bude naprosto dokonala! Recept ukladam a pri nejblizsi prilezitosti vyzkousim! Dekuji! 🙂
To mám radost, Miso. A až je vyzkoušíte, dejte vědět, jak Vám chutnaly. U nás dnes byly opět k snídani. 🙂