Když jsem se učila péci své první jablečné štrúdly, pekla jsem je právě podle tohoto receptu na domácí jablečný štrúdl. I dnes po letech ho používám, nejen z nostalgie, ale i proto že mi prostě chutná. Jistých změn můj recept však doznal. Bílou pšeničnou mouku jsem vyměnila za špaldovou hladkou smíchanou s celozrnnou a bílý cukr za třtinový.
Jinak je to vlastně klasika, jablka, vanilka, skořice, a pro fajnšmekry přidávám i ořechy a rozinky v rumu. Někdy pod jablíčka nanesu trochu nadrcených piškotů nebo strouhanky, jindy je zase zasypu vrstvičkou strouhaného kokosu.
Vůbec není na škodu upečený štrúdl ještě zatepla potřít rozpuštěným máslem s kapkou rumu. Štrúdl pak bude na povrchu jemnější a voňavější. A kdo to má rád, může si ho navrch posypat moučkovým třtinovým cukrem. Prostě vše je povoleno dle vašich zvyklostí. 🙂
Budu ráda, když vám recept poslouží a štrúdl zachutná.
Hezký podzim!
DOMÁCÍ JABLEČNÝ ŠTRÚDL
INGREDIENCE
(1 lžíce = 15 ml)
300 g mouky (dávám 200 g špaldové hladké a 100 g špaldové celozrnné)
špetka soli
100 g másla, pokojové teploty
1 vejce
1 a ½ lžíce octa
125 ml mléka
+ cca 4-5 jablek (oloupaných, vyjádřených, nastrouhaných nahrubo), vanilkový třtinový cukr, skořice, mleté ořechy, rozinky apod. a trochu rozpuštěného másla ovoněného kapkou rumu na pomaštění upečeného štrúdlu
POSTUP
- Všechny ingredience na těsto postupně vložte do větší mísy. Ručně nebo pomocí robotu vypracujte jemné hladké těsto. Zabalte ho do sáčku a dejte na chvíli odpočívat do lednice. Postačí půl hodiny, hodina.
- Pak těsto rozdělte na dva stejné díly. Každý díl rozválejte na dobře pomoučeném válu na tenkou placku, na ni rovnoměrně naneste nastrouhaná jablka, oslaďte vanilkovým cukrem a dochuťte mletou skořicí. Můžete přidat i ořechy a rozinky, pokud je máte rádi. Obě placky od delší strany srolujte tak, aby zůstaly švem dolů a konce štrúdlů zlehka podhrňte, aby z nich nevytékala šťáva. Štrúdly opatrně přeneste na plech.
- Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte naplněný plech a pečte cca 40 minut, nebo dokud nejsou štrúdly upečené pěkně dozlatova. Pak štrúdly vyjměte z trouby, potřete je rozpuštěným máslem s rumem a nechte na plechu zchladnout.
Z uvedených ingrediencí připravíte 2 menší či 1 větší štrúdl.