Loni s téměř ještě miminkem v náručí a starším batoletem nebyl čas a ani vlastně moc chuť na nic jiného než na mateřské radovánky. Ale letos už byla příležitost vyrazit na samosběr jahod. A protože jsme trhali opravdu poctivě, bylo jich dost na všemožné jahodové delikatesy. Od džemu a oblíbených jahodových knedlíků přes dřeň a nanuky pro děti až po pečené i nepečené dezerty. A ještě zbylo i na zamražení do zásoby. Tudíž se můžete těšit na několik receptů z naší letošní jahodové party.
Jahodové řezy s drobenkou patří k těm na přípravu méně náročným dezertům. Základ tvoří lité těsto, na které se bohatě navrství jahody a nasype drobenka. Ačkoliv se snažím nepoužívat příliš často bílou mouku a obvykle jsem pro plně celozrnná těsta, u moučníků z litého těsta občas dělávám výjimku. Mouku dávám v poměru 1:1 celozrnnou špaldovou (nebo pšeničnou) s bílou pšeničnou. A to z jednoduchého důvodu. Zkrátka se mi zdá, že je to tak chuťově vyváženější. Je to jen můj osobní pocit a navíc to tak nepraktikuji úplně pokaždé, ale u těchto řezů mi to tak vyhovuje. O něco níže v seznamu ingrediencí nabízím také o něco zdravější alternativu ve slazení javorovým sirupem místo cukru.
Jahody jsou nejlepší samozřejmě čerstvé, ale bez obav můžete použít i ty mražené. Poslouží stejně dobře.
Jak už jsem dříve několikrát zmiňovala, mám moc ráda drobenku. Sladkou máslovou tečku, která dokáže chuťově i vzhledově vylepšit mnoho moučníků. Na ovocných dezertech je podle mého nepřekonatelná, a tyto jahodové řezy nejsou výjimkou. Po upečení křupavá, po odležení se krásně protne s ostatními ingrediencemi. Jen to píšu, hned bych si dala :).
Řezy můžete jíst ihned začerstva, ale řekla bych, že po rozležení jsou ještě lepší. Mně nejvíce chutnaly druhý den. Každopádně jsou šťavnaté, kypré, plné jahod. Vychutnejte si je i vy.
JAHODOVÉ ŘEZY S DROBENKOU
INGREDIENCE
(1 hrnek = 250 ml, 1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)
Těsto:
2 vejce, zvlášť žloutky a bílky
80 g světlého třtinového cukru∗
¼ lžičky soli
1 lžička vanilky (extraktu, esence apod.)
strouhaná kůra z ¼ citrónu
80 g másla, rozpuštěného, trochu vychladlého
200 ml mléka (živočišného či rostlinného)
270 g špaldové celozrnné mouky (nebo 1:1 špaldové celozrnné a bílé pšeničné)
2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
4 hrnky (cca 670 g) jahod, čerstvých nebo mražených
2-3 lžíce světlého třtinového cukru na posypání
∗ Pozn.: Místo cukru můžete použít 80 g javorového sirupu. V tom případě snižte množství mléka z 200 ml na 130 ml!
Drobenka:
70 g špaldové celozrnné mouky (nebo 1:1 špaldové celozrnné a bílé pšeničné)
50 g světlého třtinového cukru
50 g másla, studeného, nakrájeného na kousky
POSTUP
- Připravte si zapékací formu o rozměrech 32x22x6 cm, nebo jinou formu podobných rozměrů, a vyložte ji papírem na pečení, nebo ji vymažte máslem a vysypejte moukou.
- Pod tekoucí vodou omyjte jahody, odstopkujte je a pokrájejte na menší kousky.
- V menší misce smíchejte ingredience na drobenku. Mouku, cukr a máslo mněte mezi prsty, až vznikne sypká drobenka. Než ji použijete, uložte ji do lednice.
- Ve vyšší nádobě ušlehejte metlou nebo ručním elektrickým šlehačem pevný sníh ze dvou bílků.
- Na těsto ve větší míse rozšlehejte 2 žloutky s cukrem, solí, vanilkou a citrónovou kůrou. Vešlehejte máslo a mléko, a poté mouku s kypřícím práškem. Nakonec opatrně zlehka vmíchejte ušlehaný sníh.
- Hotové těsto rozetřete do připravené formy. Na něj rovnoměrně rozprostřete jahody, posypejte je 2-3 lžícemi cukru a nakonec vše zasypejte drobenkou.
- Troubu předehřejte na 180 ºC, vložte do ní formu a pečte cca 35-40 minut nebo dokud okraje těsta nezačnou zlátnout a odlepovat se od formy. Můžete také provést zkoušku vpichem suché dřevěné špejle. Upečené těsto by se na ni nemělo lepit.
- Upečené řezy nechte před krájením a podáváním vychladnout a ztuhnout ve formě.