Další dýňový dezert je na světě. Pokud jste vyzkoušeli můj recept na dýňové pyré, určitě už jste zjistili, že jeho množství hravě vystačí na dva dezerty. Abych byla přesnější, je ho dost na přípravu jak Pumpkin Pie (Dýňového koláče), který jsem vám představila v minulém postu, tak na dnešní recept na dýňový chléb s čokoládou a javorovým sirupem. Žádné přebytečné pyré tedy nepřijde vniveč a vy můžete oslnit své okolí dalším dýňovým zázrakem :-). Čili samé výhody :-)!
Tentokrát jde o rychlý dezert bez velkých a složitých příprav. Máte-li po ruce všechny ingredience, stačí je v podstatě jen promíchat, nalít do formy a upéct. Jak vidíte, zvládne to každý. A výsledkem je přitom docela zajímavý a chuťově nevšední moučník. Dýně dodá šťavnatost a krásně sytou barvu, javorový sirup zase zdravé sacharidy, lehkou štiplavost a výrazné aroma přidá koření, a celou tu hříšnou kombinaci chutí pak správně doplní kousky jemné bílé i sametově hořké čokolády.
U prvního ochutnání dýňového chleba s čokoládou a javorovým sirupem vás možná napadne, že je trochu zvláštní, ale myslím tím hezky zvláštní. Je hutný, šťavnatý, aromatický i jemný. Zkrátka stojí za vyzkoušení. U mě už si své místo našel. A co u vás :-)?
DÝŇOVÝ CHLÉB S ČOKOLÁDOU A JAVOROVÝM SIRUPEM
INGREDIENCE
(1 hrnek = 250 ml, 1 lžička = 5 ml)
110 g (¾ hrnku) špaldové celozrnné mouky
½ lžičky jedlé sody
1 lžička skořice
špetka mletého muškátového oříšku
špetka mletého hřebíčku
¼ lžičky soli
1 vejce
80 ml javorového sirupu, stoprocentního
60 ml rostlinného oleje
30 ml pomerančového džusu
170 g (cca ¾ hrnku) dýňového pyré (můj recept na dýňové pyré najdete ZDE)
60 g (⅓ hrnku) bílých a hořkých čokoládových pecek nebo bílé a hořké čokolády pokrájené na kousky
POSTUP
- Připravte si chlebovou formu a vyložte ji papírem na pečení, nebo ji vymažte máslem a vysypejte moukou. Já jsem použila malou formu na srnčí hřbet o rozměrech 25x10x5 cm. Můžete ale použít i jinou vhodnou formu.
- V misce promíchejte všechny sypké ingredience, tedy mouku, jedlou sodu, skořici, muškátový oříšek, hřebíček a sůl.
- Ve větší míse společně prošlehejte mokré ingredience, tedy vejce, javorový sirup, olej, džus a dýňové pyré.
- Poté vsypejte moučnou směs do mísy s mokrými ingrediencemi a dobře prošlehejte. Nakonec zlehka vmíchejte čokoládu. Hotové těsto vlijte do připravené chlebové formy a uhlaďte.
- Troubu předehřejte na 180 °C, vložte formu s těstem a pečte cca 30-40 minut nebo dokud není těsto při okrajích lehce nahnědlé a při vpichu dřevěné špejle se na ni těsto nelepí.
- Upečený chléb vyjměte z trouby a nechte ve formě cca 5 minut zchladnout. Pak ho z formy opatrně vyklopte a nechte vychladnout na kovové mřížce. Podávat ho můžete ihned, ale uložený na chladném místě vydrží až tři dny.