Čas od času nám v lednici zbyde trochu načaté smetany, jogurtu, tvarohu nebo termixu. A takový zbytek dobře poslouží jako přísada do bábovky či jiné buchty, výborně ji zvláční. A třeba právě taková kakaová bábovka s termixem vždycky přijde k chuti.
Jde o nenáročný recept pro každého. Prošlehají se mokré ingredience, ke kterým se pak vpraví suché přísady. Šup s tím do formy a upéct.
V bábovce převažuje chuť kakaa, ale příjemné je i ovonění vanilkou a citrónem. No, a nakonec se nebojte přidat i kousky čokolády pro plnější chuť.
Bábovka je ideální k snídani, k svačině do školy nebo také jako dezert.
KAKAOVÁ BÁBOVKA S TERMIXEM
INGREDIENCE
(1 hrnek = 240 ml)
1 hrnek třtinového cukru i s vanilkou (dám do hrnku 1 vanilkový cukr a dosypu třtinovým cukrem)
špetka soli
3 vejce
nastrouhaná kůra a šťáva z ⅓ citrónu
3 vaničky kakaového termixu (= 3 x 90 g)
¾ hrnku oleje
1 hrnek mléka
2 hrnky mouky (dávám 1 hrnek špaldové hladké či celozrnné a 1 hrnek pšeničné polohrubé)
1 kypřící prášek bez fosfátů (15 g)
1 sáček kakaového pudinkového prášku (40 g)
100 g čokoládových pecek, nebo čokolády pokrájené nadrobno (ráda dávám hořkou kolem 50 % kakaa)
POSTUP
- Bábovkovou formu dobře vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.
- Připravte si těsto. Ve velké míse šlehejte ručně nebo pomocí robotu cukr, sůl a celá vejce. Když se našlehají do světlé pěny, přidejte citrónovou kůru a šťávu, termix a prošlehejte. Přilijte olej a mléko a znovu dobře prošlehejte. Pak vmíchejte mouku promíchanou s kypřícím práškem a pudinkovým práškem. Nakonec zlehka vpracujte čokoládu.
- Hotové těsto vlijte do formy a zlehka rozetřete dorovna.
- Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte naplněnou formu a pečte cca 45 minut. Pak propečenost bábovky vyzkoušejte vpíchnutím dřevěné špejle. Pokud na špejli ulpí nedopečené těsto, nechte bábovku ještě chvilku dopéci (já dopékám vždy po 10 minutách, a pak znovu zkouším test se špejlí).
- Upečenou bábovku vyjměte z trouby a nechte ji ve formě odstát 10 minut. Pak ji opatrně vyklopte na kovovou mřížku a nechte vychladnout. Před podáváním je možné bábovku pocukrovat, polít polevou či jinak libovolně dozdobit.