Dnes vás seznámím s dalšími svými oblíbenými sušenkami. Ta drobná radost, kterou si doma občas upečeme, se nazývá pohankové sušenky se semínky.
Jak název napovídá, gró těchto sušenek vězí v pohankové mouce. V úžasné pohankové mouce, která je přirozeně bezlepková a její mírně písčitá struktura a zvláštní lehce oříšková chuť stojí za tím, že vás sušenky překvapí nevšední lahodnou chutí.
Kromě toho jsou sušenky plné zdravých a energií nabíjejících semínek. Jde o směs sezamových, slunečnicových a chia semínek. Jejich výběr však může být i bohatší nebo jiný, nebojte se ho přizpůsobit svým chutím a možnostem. Skvělý je například také mák, konopné semínko, dýňová semínka atd.
Tmavý třtinový cukr dark muscovado, který je obvykle mou volbou na oslazení, přidává sušenkám další výrazné aroma velmi podobné karamelu. Ale není žádný problém místo něj použít asi lépe dostupný světlý třtinový cukr, který se vyznačuje o něco jemnějším aroma.
Pak už jen stačí do každé sušenky vtisknout kešu oříšek či mandli, upéct, a skvělá svačinka, mlsota nebo pohoštění pro návštěvu je na světě. A ten svět je hned o něco hezčí :-).
POHANKOVÉ SUŠENKY SE SEMÍNKY
(1 lžička = 5 ml, 1 kostka másla = 250 g)
125 g (½ kostky) másla, rozpuštěného, zchladlého
70 g tmavého nebo světlého třtinového cukru
1 vejce
1 lžička vanilky (extraktu, vanilkového cukru apod.)
¼ lžičky soli
½ lžičky mleté skořice
2 lžičky sezamových semínek
2 lžičky slunečnicových semínek
2 lžičky chia semínek
250 g pohankové mouky
½ sáčku (6 g) kypřícího prášku bez fosfátů
+ kešu oříšky a mandle na ozdobu
POSTUP
- Velký plech na pečení cukroví vyložte pečícím papírem.
- Ve větší míse dobře prošlehejte máslo s cukrem. Přidejte vejce, vanilku, sůl a skořici a opět prošlehejte. Nakonec přisypejte semínka a mouku promíchanou s kypřícím práškem a vypracujte lehce lepivé těsto.
- Z těsta dělejte kuličky o průměru cca 3,5 cm, na plechu je mírně zploštěte, aby vznikly zhruba 1 cm vysoké placičky, a do každé z nich poté vtiskněte kešu oříšek nebo mandli.
- Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte plech se sušenkami a pečte 10-12 minut, nebo dokud nezačnou sušenky odspoda a při okrajích lehce tmavnout.
- Upečené sušenky nechte na plechu, dokud trochu nevychladnou. Ještě horké by se mohly při přenášení polámat.
Z uvedeného množství ingrediencí připravíte asi 30 sušenek o průměru 5 cm.