Není nad domácí zmrzlinu. Zvlášť v letním parnu. A tak vyzkoušejte jahodovo-jogurtovou zmrzlinu.
Stačí jen čtyři ingredience, které umixujete, dáte zmrazit a dál už se jen oddáváte hříšnému mlsání. Kromě aromatických jahod, díky nimž má zmrzlina báječnou ovocnou chuť, stačí přidat smetanu, bílý jogurt a nerafinovaný třtinový moučkový cukr. Ten snadno získáte rozemletím pískového třtinového cukru v elektrickém strojku na mletí kávy.
Vy, kdo špatně snášíte laktózu v mléčných výrobcích, nemusíte zoufat. Jednoduše vyměňte běžný jogurt a smetanu za ty bez laktózy. Mnoho obchodních řetězců tyto produkty už běžně zařazuje do své nabídky, tak by s jejich sehnáním neměl být problém.
Výborné ingredience = skvělá a zdravá zmrzlina s vůní čerstvých jahod. Bez výčitek si ji vychutnejte :-).
JAHODOVO-JOGURTOVÁ ZMRZLINA
INGREDIENCE
200 g jahod, odstopkovaných a umytých (můžete použít i mražené)
70 g třtinového moučkového cukru (já si ho melu v elektrickém strojku na kávu)
230 ml bílého neslazeného jogurtu
100 ml smetany ke šlehání
POSTUP
- Budete potřebovat buď zmrzlinový strojek, anebo postačí plastová nádobka, která pojme množství zmrzliny o objemu cca 650 ml.
- Do stolního mixéru vložte jahody, moučkový cukr, jogurt a smetanu a vše rozmixujte dohladka.
- Jahodovou směs vlijte do zmrzlinového strojku a zmrzlinu dále připravte podle návodu, který ke strojku patří. Pokud nemáte zmrzlinovač, jahodovou směs vlijte do připravené plastové nádoby a dejte ji chladit do mrazáku. Zmrzlina bude potřebovat několik hodin, než dostatečně ztuhne, a během té doby ji alespoň 3x promíchejte, aby hmota tuhla rovnoměrně, netvořily se v ní ledové krystalky a hotová zmrzlina byla správně chuťově vyvážená.
- Pokud je hotová zmrzlina příliš tuhá, nechte ji před podáváním chvíli stát při pokojové teplotě, aby povolila a dobře se porcovala. Zmrzlinu můžete podávat samostatně, například v oplatkových kornoutcích, nebo jako součást pohárů.
Z uvedeného množství ingrediencí připravíte cca 650 ml zmrzliny.