Začaly prázdniny, děti máme doma, a tak jsme se společně pustili do výroby nanuků a zmrzlin. A po skvělé Jahodovo-jogurtové zmrzlině přišly na řadu vanilkové nanuky.
A musím říct, že není nic jednoduššího a zároveň tak dobrého. Stačí smíchat tři ingredience, naplnit do formiček a zamrazit. Paráda :-)!
Základem je smetana ke šlehání. Pokud chcete nanuky trochu odlehčit, můžete nahradit část smetany mlékem. Ti, kdo nesnášejí mléčnou laktózu, mohou sáhnout po smetaně či mléce bez laktózy. Dnes už není těžké je sehnat a vy si tak nemusíte odepírat občasné zamlsání.
Dále stačí už jen přisladit. Osobně mi vyhovuje použití zdravějšího javorového sirupu, ale samozřejmě můžete nanuky osladit i klasicky cukrem. Výborný je na to nerafinovaný světlý třtinový cukr, např. demerara.
A nesmím zapomenout na tu nejdůležitější přísadu, tedy vanilku. Určitě je lepší použít čistou vanilku, tedy zrníčka z vanilkového lusku, ale postačí například i vanilková pasta s obsahem zrníček nebo přírodní vanilkový extrakt. Nanuky tak získají naprosto skvělou a neošizenou chuť.
Ještě krátká poznámka k přípravě. Během mražení se může stát, že se část vanilkových zrníček usadí ve spodní části formičky a zmražený nanuk pak bude na špičce trochu „puntíkovaný“. To však není nikterak na závadu a vůbec se tím netrapte. Chuť nanuků tím neutrpí a alespoň bude vidět, že jde o pravou vanilku.
Vanilkové nanuky jsou velmi dobré, jednoduché a rychlé na přípravu, jsou domácí bez přidané chemie a jiných zbytečných látek, a ocení je jak děti, tak i dospělí. Věřím, že budou chutnat i vám.
VANILKOVÉ NANUKY
INGREDIENCE
(1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)
350 ml smetany ke šlehání (nebo 200 ml smetany a 150 ml plnotučného mléka), (používám ty bez laktózy)
3 lžíce javorového sirupu (stoprocentního), nebo 2-3 lžíce třtinového cukru (případně přislaďte podle chuti)
zrníčka z 1 vanilkového lusku, případně 1-2 lžičky vanilkové pasty nebo extraktu
POSTUP
- Připravte si nanukový stojánek se 6-8 formičkami s držacími víčky nebo s dřívky.
- Smetanu (nebo smetanu a mléko) promíchejte s javorovým sirupem (nebo cukrem) a vanilkou. Vše dobře prošlehejte, aby se ingredience spojily.
- Smetanovou směs nalijte pomocí lžíce nebo malého trychtýřku do nanukových formiček ve stojánku a každou z nich uzavřete víčkem s držátkem. (Pokud nemáte formičky s víčky a chcete použít dřívka, nechte nanuky nejprve chladit v mrazáku, aby hmota trochu ztuhla, a pak teprve do nich vložte dřívka.)
- Takto připravené nanuky přeneste ve stojánku do mrazáku a nechte je chladit, dokud neztuhnou, nejlépe přes noc.
- Až budete chtít zmražené nanuky konzumovat, ponořte je na chviličku do hrnku s hodně teplou vodou tak, aby se namočila téměř celá formička, ale voda se nedostala na zmraženou hmotu. Poté formičkou opatrně zahýbejte do stran, až se sama uvolní a nanuk půjde lehce vyjmout.
Z uvedeného množství ingrediencí připravíte cca 6-8 nanuků. Záleží na velikosti vašich formiček.