Ať už se chystáte na nějaký svátek, nebo chcete jen moučník k odpolední kávě, kynuté koláčky jsou vždy dobrou volbou.
Připravuji je z klasického kynutého těsta, které maličko oživuji celozrnnou moukou. Určitě nezapomínám na sůl, vanilku a citrónovou kůru. Díky nim je těsto chuťově vyvážené i krásně voňavé.
Sladím třtinovým a vanilkovým třtinovým cukrem.
V receptu uvádím tři nejoblíbenější náplně, makovou, tvarohovou a povidlovou, obvykle je dávám do koláčků všechny. Nevadí však, když použijete jen některou z nich, nebo třeba úplně jinou podle vlastních zvyklostí.
A drobenka navrch, ta dotvoří své. Sladká, máslová, křupavá třešnička na dortu.
KYNUTÉ KOLÁČKY S NÁPLNÍ A DROBENKOU
INGREDIENCE
Těsto:
500 g mouky (dávám 100 g špaldové celozrnné a 400 g pšeničné polohrubé)
½ kostky (20 g) čerstvého droždí
20 g vanilkového třtinového cukru
30 g třtinového cukru
200 ml mléka (používám polotučné)
½ lžičky soli
nastrouhaná kůra z ⅓ citrónu (nejlépe neošetřeného chemií)
1 vejce
80 g másla, rozpuštěného a vychladlého
+ 1 vejce na potření koláčků
Maková náplň:
100 g mletého máku
150 ml mléka
10 g vanilkového třtinového cukru
20 g třtinového cukru
¼ lžičky mleté skořice
Tvarohová náplň:
250 g tvarohu (dávám nejčastěji polotučný)
10 g vanilkového třtinového cukru
40 g třtinového cukru
nastrouhaná kůra z ⅓ citrónu
1 vejce
Povidlová náplň:
100 g švestkových povidel (dávám domácí, nepřislazovaná, pečená v troubě)
1 lžíce rumu (v případě, že jsou povidla příliš tuhá)
Drobenka:
120 g mouky (20 g špaldové celozrnné a 100 g pšeničné polohrubé)
90 g třtinového cukru
80 g másla, studeného
POSTUP
- Na pečení budete potřebovat 2 velké plechy vyložené pečícím papírem.
- Připravte si těsto. Do mísy vsypejte mouku a uprostřed udělejte malý důlek. Do něj rozdrobte čerstvé droždí, zasypejte ho oběma cukry, zalijte teplým mlékem a nechte cca 15 minut odpočívat, aby vzešel kvásek. Pak přidejte sůl, citrónovou kůru, vejce a máslo a vypracujte hladké těsto (já si pomáhám kuchyňským robotem). Mělo by být měkké a zároveň pružné a nelepit se. Pokud se vám zdá příliš lepivé, přidejte ještě trochu mouky a znovu dobře propracujte. Pak nechte těsto na teplém místě zhruba 2 hodiny kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
- Zatímco těsto kyne, udělejte si náplně. Makovou náplň přichystáte tak, že všechny ingredience promícháte v malém kastrůlku, přivedete k varu a na mírném plameni za stálého míchání cca 2 minuty povaříte do zhoustnutí. Pak nechte náplň za občasného promíchání vychladnout.
- Na tvarohovou náplň vložte všechny ingredience do vyšší nádobky a důkladně prošlehejte.
- Na povidlovou náplň stačí povidla dobře rozmíchat, aby byla jemná. Jsou-li příliš tuhá, můžete je rozředit lžící rumu.
- Drobenku připravíte promíchaním všech ingrediencí a promnutím mezi prsty.
- Vykynuté těsto rozdělte na stejné dílky. (Já si obvykle odvážím kousky těsta o hmotnosti 40 g, ale můžete i menší.) Každý kus těsta zaoblete do kuličky a položte na plech. Nechávejte mezi nimi místo, ještě nakynou. Pomoučeným dnem skleničky udělejte do kuliček důlky, a pak je naplňte náplněmi. (Na každý koláček dávám zhruba jednu lžičku máku, lžičku povidel a zaliji tvarohem.)
- Naplněné koláčky bohatě posypejte drobenkou a nechte je ještě cca 20 minut kynout. Pak okraje koláčků pomašlujte rozkvedlaným vajíčkem.
- Troubu vyhřejte na 180 °C. Vložte nejprve jeden plech a pečte asi 20 minut, až okraje koláčků lehce zezlátnou. Pak stejným způsobem upečte i koláčky na druhém plechu.
- Plechy po vytažení z trouby postavte na kovovou mřížku a koláčky nechte vychladnout. Podávejte je nejlépe čerstvě upečené.
Z uvedeného množství ingrediencí připravíte přibližně 22 koláčků.