Báječná letní a vlastně celoroční rychlovka, to jsou lité řezy s meruňkami a drobenkou.
A když píšu meruňkové, nemusí zůstat čistě jen u tohoto ovoce. Meruňky můžete nahradit jiným sezónním ovocem, nebo je jím doplnit. Moc ráda mám kombinaci meruněk s jahodami (jak můžete vidět i na fotkách), nebo například borůvek a rybízu.
Těsto samotné je hotové raz dva, vše smíchat, nalít, přidat ovoce s drobenkou a upéct.
Co by byl ovocný koláč bez máslové drobenky? Jako její velká milovnice jsem přesvědčena, že je to u těchto typů řezů a koláčů polovina úspěchu. Nejenže pomůže natáhnout vlhkost ovoce, ale zároveň vytvoří slaďoučkou krustičku, která se jen rozplývá na jazyku.
Letní ovocné koláče jsou jedny z těch nejlepších, tak si s chutí dejte.
LITÉ ŘEZY S MERUŇKAMI A DROBENKOU
INGREDIENCE
TĚSTO:
230 g polohrubé mouky (až ⅓ můžete nahradit celozrnnou moukou, nebo ráda nahrazuji cca 50 g polohrubé mouky moukou mandlovou)
1 kypřící prášek bez fosfátů
120 g cukru, třtinového nebo bílého
20 g vanilkového cukru
špetka soli
80 g másla, rozpuštěného a zchladlého
3 vejce
80 ml mléka (dávám nejčastěji polotučné)
strouhaná kůra a šťáva z ⅓ citrónu (nejlépe bez chemického ošetření)
+ cca 400 g meruněk, vypeckovaných, pokrájených na menší kousky (případně jejich kombinace s jahodami či jiným ovocem dle chuti)
DROBENKA:
150 g polohrubé mouky (část můžete opět nahradit celozrnnou moukou)
100 g cukru
100 g másla
POSTUP
- Budete potřebovat zapékací formu o rozměrech 30×23 cm, nebo jinou vhodnou formu podobné velikosti. Vymažte ji máslem a vysypejte moukou, nebo ji vyložte papírem na pečení.
- Nejprve si připravte drobenku. V menší misce mezi prsty mněte mouku, cukr a máslo tak dlouho, až vznikne žmolenka. Pak ji dejte odpočívat do lednice, než si uděláte těsto.
- Na těsto ve větší míse promíchejte nejdřív suché ingredience, tedy mouku, kypřící prášek, cukr, vanilkový cukr a sůl. Pak v jiné nádobce krátce prošlehejte mokré ingredience, tedy máslo, všechna vejce, mléko a citrónovou kůru a šťávu, a vše vlijte do suché směsi. Dobře promíchejte v polotekuté těsto.
- Těsto nalijte do připravené formy a rozetřete dorovna. Po celém povrchu rozložte meruňky (nebo jiné ovoce) a posypejte je drobenkou.
- Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte naplněnou formu a pečte cca 35-40 minut, dokud drobenka nebude mít pěkně nazlátlou barvu a těsto se při zkoušce špejlí na ni nebude lepit.
- Upečené řezy vyjměte z trouby, postavte na chladicí mřížku a před krájením je nechte ve formě zcela vychladnout.