Jedním z mých dalších oblíbených druhů vánočního cukroví je pudinkové celozrnné cukroví. Nenáročné, jemné, voňavé.
Toto cukroví není komplikované na ingredience, ale ta jedna má opravdu veliký význam, a tou je pudinkový prášek. Nejen, že zjemňuje těsto a dodává mu křehkost, ale navíc si můžete zvolit jakoukoliv jeho příchuť a vytvořit tak pokaždé jiný chuťový výsledek. Já mám moc ráda banánovou verzi, ale výborný je i vanilkový nebo jahodový pudink.
Po upečení se vždy dva kousky cukroví slepí nějakou skvělou pikantní marmeládou, případně krémem, polijí se čokoládou či jinou polevou, ozdobí se, nechají se uležet a pak už jen vánočně mlsáte a mlsáte.
TIP! Vyzkoušejte různé chutě cukroví, například kombinaci banánového pudinku s višňovým džemem, vanilkového pudinku s rybízovým džemem nebo jahodového pudinku s jahodovým džemem.
Dobrou chuť!
PUDINKOVÉ CELOZRNNÉ CUKROVÍ
INGREDIENCE
250 g špaldové celozrnné mouky
2 balíčky banánového pudinkového prášku (případně vanilkového, jahodového apod. dle chuti)
100 g třtinového cukru, pomletého na moučku (já si ho melu v elektrickém mlýnku na kávu)
180 g másla
1 vejce + 1 žloutek
POSTUP
- Připravte si velký plech a vyložte ho papírem na pečení. (Já obvykle používám dva až tři plechy, abych nemusela čekat, než se dopeče předchozí várka cukroví, a práce jde tak rychleji.)
- Ve velké míse smíchejte mouku, pudinkový prášek a třtinový moučkový cukr. Přidejte máslo, vejce a žloutek a vypracujte hladké jemné těsto. Z těsta vytvořte kouli, zabalte ji do mikrotenového sáčku a dejte na minimálně půl hodiny odpočívat do lednice.
- Hotové těsto pak rozválejte na válu posypaném moukou nebo mezi dvěma potravinářskými fóliemi na plát silný cca 3-4 mm, vykrájejte z něj libovolné tvary a přeneste je na připravený plech.
- Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte plech s cukrovím a pečte cca 10 minut nebo dokud okraje tvarů nezačnou lehounce zlátnout.
- Upečené tvary jsou po vytažení z trouby křehké, proto je nechte chvíli zchladnout na plechu, než je sejmete.
- Vychladlé cukroví můžete slepovat pikantní marmeládou nebo krémem, polévat polevami, sypat oříšky, cukrlátky či jinak zdobit podle vlastní libosti.