Pečená jablka s brusinkovo-marcipánovou náplní

Autor: Táňa
12/02/2017

Pečená jablka nikdy nezklamou. Zamilovala jsem si je pro jejich lehkost, jednoduchost přípravy a také proto, že je můžete naplnit mnoha různými vynikajícími náplněmi a vykouzlit tak pokaždé jinou chuťovou variaci. Dnes to budou má oblíbená pečená jablka s brusinkovo-marcipánovou náplní.

Tady opravdu platí, že v jednoduchosti je krása. Pečená jablíčka nevyžadují žádný zvláštní cukrářský um a výsledkem je přitom ohromná dobrota a vcelku zajímavá podívaná. Ve stručnosti to popíšu. Očištěná vyjádřená jablíčka naplníte sladkou nádivkou, podlijete a upečete doměkka. Takhle snadné to je :-).

Jablka můžete před úpravou oloupat, nebo naopak ponechat ve slupce. Záleží na tom, jak vám to bude více vyhovovat. Mám vyzkoušené obojí a většinou je dělávám bez slupky, protože nám to tak doma chutná. Nebo pro vizuální efekt oloupáte pouze horní půlku jablka a spodek necháte neoloupaný. Výsledek však bude perfektní vždy.

Ještě pár slov k nádivce. Miluji marcipán. Myslím tím pravý marcipán z mandlí a cukru, žádnou náhražku. Zjistila jsem, že se k pečeným jablkům náramně hodí. Stejně jako ořechy nebo brusinky. A to ani nemluvím o rumu, který jim dodá nezaměnitelné aroma. A když všechny tyto ingredience spojíte v jednu celistvou hmotu, kterou jablka naplníte, pak není šance takové skvostné dobrotě uniknout :-).

Jablka podlévám džusem a rumem, ze kterých se během pečení stane lahodný sós. Tímto sósem se pak při servírování jablka polévají. A pro ještě větší fajnšmekry doporučuji také vanilkovou omáčku, která se k jablkům perfektně hodí. Můžete sáhnout po mém receptu na Vanilkovou omáčku ke koláči, nebo také vytvořit o něco jednodušší vanilkovo-pudinkovou omáčku. Recept na ni najdete níže.

Teď už přeji jen dobrou chuť!

PEČENÁ JABLKA S BRUSINKOVO-MARCIPÁNOVOU NÁPLNÍ

INGREDIENCE

(1 hrnek = 250 ml, 1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)

6 jablek
70 g mandlového marcipánu
3 lžíce brusinkového kompotu
60 g vlašských ořechů, nastrouhaných najemno
½ lžičky mleté skořice
1-2 lžíce rumu (podle chuti)

Na posypání jablek:
3 lžičky třtinového cukru se skořicí

Na podlití jablek:
1 hrnek jablečného džusu (případně vody)
3 lžíce rumu

Vanilkovo-pudinková omáčka:
3 hrnky (750 ml) mléka (nejčastěji používám plnotučné bezlaktózové mléko)
1 vanilkový pudinkový prášek (37 g)
2-3 lžíce třtinového cukru (podle chuti)

POSTUP

  1. Budete potřebovat větší zapékací formu. Já používám formu o rozměrech 30×23 cm.
  2. Jablka oloupejte. (Můžete je oloupat celá, nebo pro zajímavější vzhled pouze jejich horní polovinu, a kdo to tak má raději, může jablka péci i se slupkou.) Pomocí vykrajovače jádřinců opatrně vyjměte jablíčkům celý střed, aby vznikl otvor na plnění.
  3. Připravte si nádivku smícháním marcipánu (pokud je tvrdší, můžete si ho předem nastrouhat), brusinkového kompotu, ořechů, skořice a rumu.
  4. Středy jablek naplňte připravenou nádivkou a naskládejte je do zapékací formy. Pak je rovnoměrně posypejte třtinovým cukrem se skořicí a podlijte džusem smíchaným s rumem.
  5. Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte formu s jablky a pečte zhruba 40 minut, dokud nebudou jablka měkká. (Během pečení můžete jablka podle potřeby podlít ještě trochou džusu nebo vody, aby se sós nevypekl.)
  6. Zatímco se jablka pečou, připravte si vanilkovo-pudinkovou omáčku. Do většího kastrůlku nalijte mléko, pomocí metličky v něm dobře rozmíchejte vanilkový pudinkový prášek, přisypejte třtinový cukr a za stálého promíchávání dejte vařit. Když směs začne houstnout, oheň zeslabte a za stálého míchání ještě zhruba 1-2 minuty povařte. Pak kastrůlek s omáčkou odstavte z plotýnky a nechte chladnout. Během chladnutí omáčku občas promíchejte, aby se na povrchu neutvořil škraloup.
  7. Upečená jablka podávejte přelitá vypečeným jablkovým sósem a ještě teplou vanilkovo-pudinkovou omáčkou.

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte 6 porcí.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close