Už je tu a já pookřívám. Jaro je totiž moje období. A jaro mám spojené především s mrkvovými moučníky a dezerty. Když se ohlédnu nazpět, vidím, že mrkvové recepty, které tady na blogu mám, jsem přidala vždy na jaře. Pro inspiraci to je Celozrnný mrkvový dort a Mrkvové cupcakes s tvarohovým krémem. Dnes přidávám další osvěžující (nejen) jarní moučník – mrkvovo-jablkový chléb s agávovým sirupem.
Chlebíček je šťavnatý, kyprý a plný výživných a zdravých ingrediencí. Z názvu je jasné, že nemůže chybět mrkev a jablko, a z dalších přísad se můžete těšit na rozinky, slunečnicová semínka, ořechy, voňavé koření a v neposlední řadě také na polevu ze žervé.
Sladím pouze agávovým a javorovým sirupem.
Chléb je celozrnný, ale pokud by vám to nevyhovovalo, zkuste libovolně nakombinovat celozrnnou mouku s moukou bílou, případně i bezlepkovou.
Tak pokud vás jaro právě nevytáhlo někam ven a máte chvilku upéct si něco dobrého, zkuste tento chléb. A ať vám zachutná.
MRKVOVO-JABLKOVÝ CHLÉB S AGÁVOVÝM SIRUPEM
INGREDIENCE
(1 hrnek = 240 ml, 1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)
Těsto:
220 g (1 a ¾ hrnku) špaldové či pšeničné celozrnné mouky
¾ lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
¼ lžičky soli
1 lžička skořice, mleté
¼ lžičky zázvoru, mletého
špetka muškátového oříšku, nastrouhaného
strouhaná kůra z ½ citrónu, nejlépe chemicky neošetřeného
50 g oleje (6 lžic nebo ¼ hrnku), olivového nebo slunečnicového
1 lžička vanilkového extraktu
120 g (⅓ hrnku) agávového sirupu
60 g (¼ hrnku) 100% jablečného džusu
1 velká mrkev, nastrouhaná
1 středně velké jablko, nastrouhané
80 g (½ hrnku) rozinek
40 g (¼ hrnku) slunečnicových semínek
50 g (½ hrnku) ořechů, nejlépe vlašských
Poleva:
160 g žervé (Lučiny)
30 g másla, povoleného při pokojové teplotě
2 lžíce javorového sirupu (nebo agávového), případně více dle vaší chuti
strouhaná kůra z ¼ citrónu, chemicky neošetřeného
POSTUP
- Chlebíčkovou formu vyložte papírem na pečení nebo ji vymažte máslem a vysypejte moukou. Moje forma má rozměry 26x10x6,5 cm.
- Ve větší míse promíchejte suché ingredience, tedy špaldovou celozrnnou mouku, kypřící prášek, sůl, skořici, zázvor, muškátový oříšek a citrónovou kůru.
- V jiné nádobě prošlehejte mokré ingredience, tedy olej, vanilku, agávový sirup a jablečný džus.
- Mokrou směs přilijte k suchým ingrediencím a prošlehejte. Nakonec vmíchejte mrkev, jablko, rozinky, semínka a ořechy. Těsto nalijte do připravené formy a povrch uhlaďte dorovna.
- Troubu předehřejte na 180 ºC, vložte formu s těstem a pečte cca 45 minut . Zda je chlebíček upečený, vyzkoušejte dřevěnou špejlí. Zapíchněte ji do chleba a pokud je po vytažení čistá bez nalepeného těsta, je chléb hotový.
- Chléb vyjměte z trouby a nechte pár minut odstát ve formě. Pak ho opatrně vyklopte na kovovou mřížku a nechte vychladnout.
- Zatímco chléb chladne, připravte si polevu prošleháním všech ingrediencí.
- Na vychladlý chléb nalijte a rozetřete hotovou polevu ze žervé. Povrch můžete ještě libovolně dozdobit, například ořechy, slunečnicovými semínky, strouhanou čokoládou atd.
- Chléb uchovávejte na chladném suchém místě a snězte nejlépe do 2-3 dnů.