Mám velmi ráda mandle a ořechy. Jsou zdravé, skvěle chutnají a dezerty z nich patří k těm nejlahodnějším. Mandle a vlašské ořechy jsou dvěma hlavními ingrediencemi v mandlových kořeněných cookies. Tyto cookies nejenže potěší na jazyku, ale navíc jsou také bezlepkové, takže si na nich mohou pochutnat i ti, kteří se lepku ve své stravě vyhýbají. Mandle i vlašské ořechy obsahují cenné vitamíny a minerály, přispívají ke snižování cholesterolu v krvi a mají antioxidační účinky.
Cookies nejsou přespříliš sladké, mají měkkou konzistenci a díky koření také perníkový nádech. Dodají energii, zasytí a jsou vhodné jako rychlá svačina i zdravé mlsání. Upečte si je a uvidíte.
MANDLOVÉ KOŘENĚNÉ COOKIES
INGREDIENCE
4 vejce
110 g tmavého třtinového cukru (dark muscovado)
2 lžičky mleté skořice
špetka mletého zázvoru
špetka soli
1 lžička vanilky (např. pasty, extraktu apod.)
90 g vlašských nebo lískových oříšků, jemně mletých
330 g mandlí, oloupaných, jemně mletých
130 g kandované citrusové kůry (nebo pokrájených sušených meruněk)
POSTUP
- Připravte si velký plochý plech a vyložte ho papírem na pečení.
- V míse ušlehejte celá vejce s cukrem, skořicí, zázvorem, solí a vanilkou. Pak vešlehejte ořechy a mandle a nakonec přimíchejte citrusovou kůru. Vznikne hodně lepivé těsto.
- Troubu předehřejte na 180 ºC. Pomocí dvou lžiček tvořte z těsta hrudky o velikosti vlašského ořechu a mírně je na plechu rozprostřete, aby byly vysoké cca 1-1,5 cm. Pečte je 15-20 minut nebo dokud nezačnou na okrajích lehce zlátnout.
- Upečené cookies nechte ještě chvilku zchladnout na plechu, aby trochu ztuhly a nerozpadly se. Můžete ihned podávat, ale výborné jsou i uleželé.
Z uvedeného množství ingrediencí upečete cca 40 menších cookies.