Drobenkové řezy s mákem a tvarohem

Autor: Táňa
09/05/2017

Řezmáktvar1

Hodně náplně a voňavá máslová drobenka. Tak lze ve zkratce popsat drobenkové řezy s mákem a tvarohem, které jsou pro mě osobně nebezpečně návykové.

Miluji mák a makové dezerty. Vždycky jsem měla slabost pro kynuté koláčky s mákem. Nebo ještě lépe makové v kombinaci s dalšími náplněmi, tvarohem, povidly a ořechy. A také dávám přednost převaze náplně nad těstem. To je můj ideál. A na tomto základě vznikly i tyto drobenkové řezy.

Kdo to má nastavené podobně jako já, bude nadšen, kolik náplně mu bude dopřáno. Mák a tvaroh je naprostý základ. Ale bez voňavé máslové drobenky, která slouží jako těsto a zároveň i jako posypka, by to nebylo ono. Drobenka s náplní k sobě pasují jako dva dílky jedné skládačky, prostě dokonale.

Řezy jsou hutné, šťavnaté, plné chuti a opravdu nejsou složité na přípravu. Vcelku rychlá práce a famózní výsledek. A opravdovým mlsounům doporučuji na mák a tvaroh nanést ještě trochu švestkových povidel. Dodají na pikantnosti a zvýrazní celkovou chuť. Nehledě na to, že mák-tvaroh-povidla jsou tradiční a lety prověřenou kombinací, která nezklame.

Řezy můžete mlsat hned po upečení, ale pokud je necháte uležet, krásně provlhnou, zvláční a chutě se pěkně propojí. A to je pak každý kousek malým blahem a jen těžko se mu odolává. 🙂

Řezmáktvar2

DROBENKOVÉ ŘEZY S MÁKEM A TVAROHEM

INGREDIENCE

(1 hrnek = 250 ml, 1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml, 1 kostka másla = 250 g)

Drobenka:
150 g (1 hrnek) celozrnné špaldové či pšeničné mouky (nebo 1:1 celozrnné a pšeničné polohrubé)
½ sáčku kypřícího prášku bez fosfátů
špetka soli
80 g (⅓ hrnku) světlého třtinového cukru (dávám demerara)
80 g (⅓ kostky) másla

Tvarohová náplň:
500 g tvarohu (nejčastěji dávám polotučný)
1 vejce
20 g vanilkového třtinového cukru
60 g moučkového třtinového cukru (skvěle jde umlít v elektrickém mlýnku na kávu)
1 lžíce (7 g) vanilkového pudinkového prášku
strouhaná kůra z ½ citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)

Maková náplň:
150 g mletého máku
¼ lžičky mleté skořice
20 g vanilkového třtinového cukru
2 lžíce (40 g) medu
250 ml mléka

POSTUP

  1. Budete potřebovat čtvercovou formu o rozměrech 20×20 cm, nebo jinou vhodnou formu podobné velikosti. Nemusí se vymazávat ani vysypávat.
  2. Nejprve je dobré připravit si náplně. Na tvarohovou náplň vložte do vyšší nádoby všechny ingredience a dobře je vyšlehejte v hladkou krémovou hmotu.
  3. Maková náplň se musí povařit. Do kastrůlku vložte všechny ingredience, na mírném ohni za stálého míchání přiveďte k varu a povařte cca 5 minut, dokud náplň trochu nezhoustne. Nevyvařte ji moc, ať zůstane hezky mokrá a šťavnatá. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.
  4. Na drobenku si smíchejte ve větší misce mouku, kypřící prášek, sůl, cukr a máslo a vše mněte mezi prsty, až vám vznikne jemná žmolenka.
  5. Do připravené formy nasypejte ⅔ drobenky a lehce ji přimáčkněte. Na drobenku nalijte tvarohovou náplň a na ni naneste a rozetřete makovou náplň. Nakonec povrch rovnoměrně zasypejte zbylou ⅓ drobenky.
  6. Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte formu a pečte cca 45 minut, dokud drobenka nebude mít pěkně nazlátlou barvu.
  7. Upečené řezy nechte vychladnout, aby náplně ztuhly a řezy se zatepla nerozpadaly. Pak už můžete krájet a servírovat. Nejlepší jsou přes noc uleželé. Na chladném místě vydrží až 3 dny.

Řezmáktvar3

Řezmáktvar4

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close