S velkou chutí připravuji dezerty z rybízu. Kromě lahodné Rybízové zmrzliny a Rybízové bublaniny s drobenkou jsou to i rybízové muffiny.
Jsou příjemně osvěžující i sladké, voní po vanilce a citrónové kůře. A když si je navrch dozdobíte plátky mandlí, každé sousto doprovází i jemné křupnutí pečené mandličky.
Použít můžete kuličky jak čerstvého, tak mraženého červeného rybízu. Pokud se rozhodnete pro mražený, nemusíte ho předem nechávat rozmrazit.
Ať Vám muffinky chutnají!
RYBÍZOVÉ MUFFINY
INGREDIENCE
(1 lžička = 5 ml)
300 g mouky (dávám 100 g špaldové celozrnné a 200 g pšeničné polohrubé)
2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
špetka soli
110 g třtinového cukru
20 g vanilkového třtinového cukru
nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva z ½ citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
2 vejce
200 ml mléka (dávám polotučné)
130 g másla, rozpuštěného a zchladlého
200 g červeného rybízu, čerstvého nebo mraženého
+ plátky mandlí na posypání (nemusí být)
POSTUP
- Připravte si formu na muffiny a vyložte ji papírovými košíčky na pečení.
- Ve větší míse promíchejte sypké ingredience, tedy mouku, kypřící prášek, sůl, třtinový a vanilkový cukr a citrónovou kůru.
- V jiné nádobě prošlehejte mokré přísady, tedy vejce, mléko, máslo a citrónovou šťávu, a vlijte je do moučné směsi. Vše krátce promíchejte, jen aby se ingredience propojily, ale příliš nepřešlehaly. Nakonec zlehka vmíchejte rybíz.
- Těsto rozdělte do všech dvanácti košíčků ve formě a povrch každého muffinu dozdobte plátky mandlí.
- Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte naplněnou formu a pečte cca 25 minut. Muffiny lehce zezlátnou.
- Upečené muffiny vyjměte z trouby, nechte asi 5 minut odstát ve formě, pak je vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
Z uvedeného množství ingrediencí připravíte 12 muffinů.