V sezóně rybízu se obvykle těším na domácí džem, část úrody mrazím na zimu a zbytek padne na přímé mlsání, pečení koláčů, buchet a dalších dezertů. A například taková rybízová bublanina s drobenkou nemá chybu.
Připravuji ji z třeného těsta, které můžete libovolně zkombinovat i s jiným ovocem. Kromě rybízu můžete použít jahody, borůvky, třešně, meruňky a další oblíbené druhy letního ovoce, které máte právě po ruce.
Máslová drobenka dodá dezertu správný šmrnc, křupavost i jemnost a trochu stáhne kyselost ovoce. Já osobně ji nikdy nevynechávám, protože ji miluji a mám pocit, že dělá každý podobný moučník ještě lepším.
Není nad dezerty z čerstvého ovoce, tak ať vám chutná! 🙂
E-SHOP S VŮNÍ VANILKY! Klikněte sem a vyberte si z našeho e-shopu něco pro radost.
RYBÍZOVÁ BUBLANINA S DROBENKOU
INGREDIENCE
Těsto:
4 vejce (zvlášť žloutky a bílky na sníh)
130 g cukru (třtinového nebo řepného dle chuti)
20 g vanilkového třtinového cukru
200 g másla, pokojové teploty
špetka soli
strouhaná kůra z ½ citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
2 lžičky citrónové šťávy
150 ml mléka (používám polotučné)
280 g mouky (dávám 100 g špaldové celozrnné a 180 g pšeničné polohrubé)
1 kypřící prášek (15 g)
+ 1 litr červeného rybízu (= cca 670 g) a 2-3 lžíce cukru na proslazení
Drobenka:
70 g mouky (1:1 špaldová celozrnná a pšeničná polohrubá)
50 g cukru (třtinového nebo řepného dle chuti)
50 g másla
POSTUP
- Připravte si vyšší plech o rozměrech 38×29 cm (nebo jinou podobně velkou zapékací formu) a vyložte ho papírem na pečení, nebo ho vymažte máslem a vysypejte moukou.
- Kuličky rybízu jemně propláchněte vodou a nechte okapat.
- Na drobenku dejte do menší misky všechny ingredience. Mouku, cukr a máslo mněte mezi prsty, až vznikne sypká žmolenka. Než ji použijete, uložte ji do lednice.
- Dále si připravte sníh. Ve vyšší nádobě šlehejte metlou nebo ručním elektrickým šlehačem na střední výkon všechny čtyři bílky tak dlouho, dokud z nich nevznikne pevný sníh.
- Na těsto vložte do větší mísy žloutky, třtinový a vanilkový cukr a máslo. Vše šlehejte ručně nebo elektrickým šlehačem dojemna. Přidejte sůl, citrónovou kůru a šťávu a znovu prošlehejte. Pak přilijte mléko a přimíchejte mouku s kypřícím práškem. Nakonec už jen zlehka vmíchejte ušlehaný sníh.
- Hotové těsto rozetřete do připravené formy. Na něj rovnoměrně rozprostřete rybíz, posypejte ho dle chuti 2-3 lžícemi cukru a nakonec celý povrch zasypejte drobenkou.
- Troubu předehřejte na 180 ºC, vložte do ní formu a pečte dozlatova cca 35 minut.
- Upečenou bublaninu vyjměte z trouby a před krájením a podáváním ji nechte vychladnout.