Koláčů se nebojte a s chutí do nich :-). Dnes vám představím recept na koláč s náplní možná ne zcela tradiční, ale bezpochyby moc dobrou. Jde o koláč s povidly a vanilkovým custardem.
Základem je vcelku běžné máslové koláčové těsto, jen doplněné o jemně mleté mandle. Mandle dodají těstu chuť i jistou křehkost.
Na náplň používám domácí pečená nepřislazovaná švestková povidla, ale sáhnout můžete po jakýchkoliv švestkových povidlech, která máte rádi. Povidla mají sama o sobě výraznou chuť a k jemnému smetanovo-vanilkovému custardu tvoří velmi příjemný pikantní kontrast.
Myslím, že tento koláč by mohl být právě i díky té nevšední kombinaci povidel a custardu zajímavým zpestřením a rozšířením obvyklé koláčové nabídky.
Vyzkoušejte. Dobrou chuť!
TIP! Custard mám velmi ráda a často se vracím k receptům s jeho použitím. Pokud byste si chtěli připomenout některé mé starší recepty s custardem, nahlédněte sem: Francouzský meruňkový koláč, Pumpkin Pie (Dýňový koláč), Jemný citrónový koláč, Baked Custard (Pečený custard) nebo Hruškový koláč s čokoládovým custardem ve skořicovém těstě.
KOLÁČ S POVIDLY A VANILKOVÝM CUSTARDEM
INGREDIENCE
Těsto:
180 g celozrnné špaldové mouky
30 g mandlí, jemně mletých
20 g vanilkového třtinového cukru
špetka soli
120 g másla, studeného, nakrájeného na kousky
2 lžíce vody, studené
Povidlová náplň:
250 g (cca 1 hrnek) švestkových povidel (používám domácí nepřislazovaná povidla pečená v troubě)
2 lžíce rumu
Vanilkový custard:
300 ml smetany ke šlehání
3 vejce
80 g světlého třtinového cukru (používám nerafinovaný cukr demerara)
1 lžička vanilkového extraktu
POSTUP
- Připravte si koláčovou formu o průměru 26 cm. Nemusí se vymazávat ani vysypávat.
- Nejprve si připravte těsto. Ve větší míse promíchejte mouku, mandle, vanilkový cukr a sůl. Přidejte máslo s vodou a vypracujte vláčné těsto. Nehněťte ho příliš dlouho, aby se nerozehřálo máslo. Z hotového těsta udělejte kouli, zabalte do mikroténového sáčku a dejte odpočívat do lednice. Stačí půl hodiny, ale podle potřeby můžete i přes noc.
- Odpočinuté těsto na pomoučeném válu nebo mezi dvěma mikroténovými sáčky rozválejte na velikost formy, a vyložte jím její dno i boky. Okraje těsta hezky zarovnejte. Poté ho vidličkou několikrát propíchejte, zakryjte ho pečícím papírem, a naplňte například suchou čočkou nebo rýží. Tím se těsto zatíží a během pečení naslepo se nebude vydouvat.
- Troubu vyhřejte na 200 °C, vložte zakrytý korpus a nechte péct 10 minut. Pak z těsta sejměte pečící papír se zatížením a takto odkryté nechte péci ještě 10 minut. Pak formu přesuňte na chladicí mřížku a nechte stát, dokud korpus nevychladne. Měl by být pevný a při okrajích jen lehounce nazlátlý.
- Povidla promíchejte s rumem a rovnoměrně je rozetřete po celém povrchu vychladlého korpusu.
- Pak si připravte custard. Smetanu vlijte do kastrůlku a na mírném ohni ji za stálého míchání přiveďte k bodu varu. Dále však nevařte a ihned ji odstavte z ohně. V misce rozšlehejte celá vejce s cukrem a vanilkou, a tuto směs vlijte do horké smetany v kastrůlku. Vše dobře promíchejte a zlehka nalijte na povidla v korpusu.
- Troubu vyhřejte na 180 °C, opatrně vložte naplněnou koláčovou formu a pečte cca 20 minut, až si custard hezky sedne. Měl by být na pohled pevný, ale ještě mírně třaslavý a nepřepečený. Ve středu koláče se může zdát ještě lehce mokrý, ale tak je to akorát.
- Koláč nechte po upečení zcela vychladnout, aby při brzkém krájení horká náplň případně nevytékala. Pak můžete koláč dle libosti přizdobit (čokoládou, šlehačkou atd.) a s chutí servírovat.