Citrón je moje oblíbená ingredience a zejména citrónovou kůru přidávám snad do všech možných dezertů. Už moje maminka mě učila, že například dobrá bábovka se bez čerstvě nastrouhané citrónové kůry neobejde. A má pravdu. A co teprve když je z toho citrónu připravený v podstatě celý dezert? To je potom něco! Jako třeba jemný citrónový koláč.
Jde o křehké koláčové těsto z celozrnné mouky, naplněné citrónovým custardem. Custard mám moc ráda a s oblibou s ním pracuji. Je to vděčná a výborná náplň do koláčů. V podstatě se jedná o tepelně upravený krém ze smetany nebo mléka a vajec, dále dochucený podle potřeby. Často se používá vanilka, muškátový oříšek nebo skořice, ale i čokoláda nebo právě citrón, jako v mém dnešním receptu.
Už dříve jsem se o custardu několikrát rozepisovala, více si můžete přečíst například v mém příspěvku Baked Custard (Pečený custard).
Jemný citrónový koláč je opravdu vynikající, rozplývá se na jazyku, a díky tomu, že se custard peče pomalu na nižší teplotu, je nádherně krémový. Doporučuji koláč podávat se šlehačkou, která příjemnou sladkokyselou chuť custardu skvěle doplňuje a zároveň ji i trochu stahuje. Prostě dokonalá kombinace :-).
Pokud vám custard zachutnal a chtěli byste si upéct další dezerty s jeho použitím, vyzkoušejte i recepty, které jsem vložila už dříve – Hruškový koláč s čokoládovým custardem ve skořicovém těstě, Pumpkin Pie (Dýňový koláč) nebo Francouzský meruňkový koláč.
JEMNÝ CITRÓNOVÝ KOLÁČ
INGREDIENCE
Těsto:
200 g špaldové celozrnné mouky, hladké nebo jemně mleté
1 vanilkový třtinový cukr (20 g)
¼ lžičky soli
1 žloutek
130 g másla, studeného, nakrájeného na menší kousky
2 lžíce vody, studené
Citrónový custard:
250 ml smetany ke šlehání
100 g světlého třtinového cukru (já použila nerafinovaný cukr demerara)
4 vejce
125 ml citrónové šťávy (vylisované zhruba ze 2 větších citrónů)
strouhaná kůra z 1 citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
POSTUP
- Budete potřebovat koláčovou formu o průměru 28 cm a velký plech.
- Nejprve si připravte křehké koláčové těsto. Ve větší míse promíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte žloutek, máslo a vodu. Vypracujte vláčné těsto, ale nehněťte ho příliš dlouho, aby se nerozehřálo máslo. Čím kratší dobu ho budete zpracovávat, tím lépe. Z hotového těsta udělejte kouli, zabalte do mikroténového sáčku a dejte alespoň na půl hodiny odpočívat do lednice. Můžete ale klidně i přes noc a podle potřeby ho upéct až druhý den.
- Odpočinuté chladné těsto na pomoučeném válu nebo mezi dvěma mikroténovými sáčky rozválejte na velikost formy, a vyložte jím její dno i boky. Přesahující těsto ořízněte podle okrajů formy a hezky zarovnejte. Poté ho vidličkou několikrát propíchejte, aby při pečení mohla unikat pára, zakryjte ho pečícím papírem, a naplňte například suchou čočkou nebo rýží. Tím se těsto zatíží a během pečení naslepo se nebude vydouvat.
- Troubu vyhřejte na 200 °C, vložte zakrytý korpus a nechte péct 10 minut. Pak z těsta sejměte pečící papír se zatížením, a takto odkrytý nechte korpus péci dalších 10-15 minut. Pak ho přesuňte na chladicí mřížku a nechte stát. Měl by být pevný, ale při okrajích jen lehounce nazlátlý.
- Připravte si citrónový custard. Do kastrůlku dejte smetanu s cukrem, na mírném ohni ji za stálého míchání přiveďte k bodu varu, ale dále nevařte a ihned ji odstavte z ohně. V jiné misce rozšlehejte celá vejce a za stálého míchání je zalijte horkou smetanou. Pak přidejte citrónovou šťávu a kůru a dobře prošlehejte. Nakonec směs přeceďte přes sítko a opatrně ji vlijte do předpečeného těsta. Naplněnou formu postavte na veliký plech.
- Troubu předehřejte na 150 ºC, vložte plech s koláčovou formou a pečte 30-40 minut. Custard si hezky sedne, měl by být na pohled pevný, ale ještě mírně třaslavý a nepřepečený.
- Hotový koláč vyndejte z trouby, přeneste na kovovou mřížku a nechte vychladnout. Podávat ho můžete i teplý, ale ještě lepší je přes noc uleželý, ozdobený šlehačkou.