Vanilková zmrzlina

Autor: Táňa
13/08/2020

Jen si tak sedět ve stínu a mlsat vanilkovou zmrzlinu. To se v těchto horkých dnech přímo nabízí. Tak aspoň recept na tu vanilkovou zmrzlinu vám můžu dnes nabídnout. A za sebe mohu říci, že je opravdu moc dobrá.

Nejprve se jako základ připravuje custard, tedy prošlehané žloutky s cukrem a mlékem, které se nechávají chvilku prohřát. Není to práce na dlouho a custard zmrzlinu hezky zjemní, stejně jako smetana, která se přidává po jeho vychladnutí.

Pro vanilkovou chuť a vůni můžete přidat buď zrníčka z vanilkového lusku, nebo vanilkovou pastu či extrakt. Obě varianty mám vyzkoušené a obě jsou výborné, i když s pravým vanilkovým luskem je zmrzlina přeci jen o něco lepší.

Konečně posuďte sami. Já věřím, že si v obou případech pochutnáte.

TIP! Pokud vás lákají i zmrzliny jiných příchutí, vyberte si zde:

Zmrzlina z banánů a arašídového másla
Jahodovo-jogurtová zmrzlina
Krémová čokoládová zmrzlina
Broskvová zmrzlina
Jahodová zmrzlina
Rybízová zmrzlina

E-SHOP S VŮNÍ VANILKY! Navštivte také náš e-shop a vyberte si něco pro radost.

Vanilková zmrzlina

VANILKOVÁ ZMRZLINA

INGREDIENCE

(1 hrnek = 250 ml, 1 lžička = 5 ml)

4 žloutky
100 g (½ hrnku) cukru (třtinového nebo řepného podle chuti)
špetka soli
zrníčka z 1 vanilkového lusku, nebo 2 lžičky vanilkové pasty či extraktu
375 ml (1 a ½ hrnku) mléka (používám polotučné)
375 ml (1 a ½ hrnku) smetany ke šlehání

POSTUP

  1. Na výrobu zmrzliny budete potřebovat buď zmrzlinovač, nebo nádobu vhodnou na mražení, která pojme množství zmrzliny o objemu cca 1000 ml.
  2. Do malého hrnce dejte žloutky, cukr a sůl a metličkou dobře prošlehejte. Přilijte 1 hrnek mléka (250 ml) a přidejte k němu zrníčka vyškrabaná z rozpůleného vanilkového lusku i obě půlky samotného lusku. Nemáte-li k dispozici vanilkový lusk, přilijte do mléka 2 lžičky vanilkové pasty či extraktu.
  3. Hrnec postavte na mírný oheň a pomalu za častého promíchání metličkou prohřívejte do lehkého zhoustnutí (cca 5 minut), avšak obsah hrnce nevařte! Hrnec odstavte z ohně, do vanilkového custardu přilejte zbylou ½ hrnku mléka (125 ml) a promíchejte. Vyndejte obě poloviny vanilkového lusku a hrnec vložte do lednice, aby custard vychladl (postačí asi půl hodiny).
  4. Vychladlý custard vyndejte z lednice, přilejte do něj 1 a ½ hrnku (375 ml) smetany šlehání a dobře promíchejte.
  5. Připravenou vanilkovou směs vlijte do zmrzlinovače a nechte mrazit podle návodu, který k vašemu strojku patří. Pokud nemáte zmrzlinovač, směs vlijte do nádoby vhodné na mražení a dejte ji chladit do mrazáku. Zmrzlina bude potřebovat několik hodin, než bude dostatečně zmražená. Během té doby ji několikrát promíchejte, aby tuhla rovnoměrně, netvořily se v ní ledové krystalky a výsledná zmrzlina měla jemnou konzistenci.
  6. Pokud je hotová zmrzlina před servírováním příliš pevná, nechte ji po vytažení z mrazáku chvíli stát při pokojové teplotě, aby povolila a dobře se porcovala. Zmrzlinu můžete podávat samostatně, jako součást pohárů, nebo například do ledové kávy.

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte cca 1000 ml zmrzliny.

Vanilková zmrzlina

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close