Křehké koláčové těsto

Autor: Táňa
11/04/2016

Krehtesto1

Koláče z křehkého těsta peču hodně často a velmi ráda. Křehké máslové těsto snad ještě nikoho nezklamalo a líbí se mi, že se dá naplnit nejrozmanitějšími náplněmi, například ovocnou, ořechovou, čokoládovou, smetanovou, custardem, a mohla bych tu vypsat ještě mnoho dalších. Zkrátka využití je opravdu flexibilní a výsledek vždy skvělý.

Říkala jsem si tedy, že není od věci mít tu samostatný univerzální recept, po kterém můžete sáhnout, kdykoliv budete potřebovat křehké těsto na koláč.

Jako obvykle ho připravuji v celozrnné verzi a když ho chci osladit, přidávám nerafinovaný třtinový cukr. U koláčů s výrazně sladkou náplní do samotného těsta cukr přidávat nemusíte. U koláčů s kyselejší náplní, například citrónovou, je chuťově lepší mít těsto trochu přislazené. Záleží však na vaší chuti.

Krehtesto2

KŘEHKÉ KOLÁČOVÉ TĚSTO

INGREDIENCE

(1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml, 1 kostka másla = 250 g)

250 g špaldové celozrnné mouky, jemně mleté
¼ lžičky soli
1-2 lžíce třtinového cukru (nemusíte dávat, pokud nechcete mít těsto sladké)
150 g (⅗ kostky) másla, studeného, pokrájeného na menší kousky
4-5 lžic studené vody

POSTUP

  1. Recept je určen na přípravu v koláčové formě o průměru 23 cm.
  2. V míse smíchejte mouku a sůl, a v případě, že chcete mít těsto sladké, tak i třtinový cukr. Pak přidejte máslo a vodu. Vypracujte pružné těsto, ale nehněťte ho příliš dlouho, aby se máslo nezačalo rozpouštět. Nevadí, když v těstě zůstanou vidět nerozmělněné kousky másla. Abyste těsto svými dlaněmi moc nezahřáli, můžete si pomoci například vidličkou nebo použít pastry blender.
  3. Z hotového těsta vytvořte kouli a takto připravené ho nechte před dalším použitím odpočívat alespoň 30 minut v lednici. Můžete ale i přes noc a péci až druhý den.
  4. Dále těsto použijte podle konkrétního receptu. Můžete těsto upéct naslepo nebo i rovnou s náplní. Zkrátka jak to vyžaduje ten který recept.

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte těsto na 1 koláč o průměru 23 cm se spodním korpusem i vrchní vrstvou těsta, nebo 2 koláče jen se spodním korpusem.

Krehtesto3

Krehtesto4

Diskuze

  1. Adela says:

    Dobry den nejak jsem v receptu nenasla na kolik stupnu a na jak dlouho se kolac pece… dekuji za odpoved Adela

    1. Tana Author says:

      Dobrý den, Adélo, v receptu neuvádím přesnou dobu pečení, protože u každého koláče trvá jinak dlouho. Ale obecně pokud budete připravovat koláč se spodní a vrchní vrstvou těsta a náplní uvnitř, doba pečení bude asi 40-50 minut na 180 °C. U koláčů, kde je jen spodní vrstva těsta s náplní, se doba pečení trochu zkrátí na cca 35-45 minut. Nejlépe ale postupujte podle konkrétních receptů, které na blogu mám a kde vždy uvádím přesnější dobu pečení. Doufám, že jsem Vám trochu pomohla a že si něco dobrého upečete. Mějte se hezky, Táňa

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close