Pokud by vás lákalo upéci si něco nenáročného a vcelku zdravého, mohl by se vám zamlouvat mrkvový chlebíček.
Šťavnatá a vláčná dobrota s mletými mandlemi, mrkví, celozrnnou moukou a voňavým kořením. Pro ještě lepší chuť se mohou přidat rozinky v rumu a tlučené ořechy, což já s oblibou dělávám.
A klidně si ho dopřejte nejen jako odpolední dezert ke kávě či čaji, ale také jako vydatnou snídani.
MRKVOVÝ CHLEBÍČEK
INGREDIENCE
(1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)
4 vejce (zvlášť žloutky a bílky na sníh)
100 g třtinového cukru
20 g vanilkového třtinového cukru
špetka soli
1 lžíce rumu
strouhaná kůra z ½ citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
2 lžičky citrónové šťávy
2 lžíce rostlinného oleje (slunečnicový, olivový…)
1 lžička mleté skořice
120 g mrkve, očištěné a nastrouhané najemno (cca 1 velká mrkev)
80 g mandlí, namletých najemno (případně vlašských či lískových ořechů)
100 g špaldové celozrnné mouky (nebo 1:1 špaldové celozrnné a pšeničné polohrubé)
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
50 g rozinek namočených v rumu
50 g ořechů, natlučených nahrubo
POSTUP
- Chlebíčkovou formu vyložte papírem na pečení nebo ji vymažte máslem a vysypejte moukou. Moje forma má rozměry 26x10x6,5 cm.
- Na těsto ve větší míse prošlehejte dojemna žloutky s oběma cukry a solí. Přidejte rum, citrónovou kůru a šťávu, olej a skořici, a znovu prošlehejte. Pak přimíchejte mrkev, mandle a mouku s kypřícím práškem (také rozinky a ořechy, pokud je máte rádi). Nakonec zlehka vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků. Těsto nalijte do připravené formy a povrch uhlaďte dorovna.
- Troubu předehřejte na 180 ºC, vložte formu s těstem a pečte cca 45 minut . Zda je chlebíček hotový, vyzkoušejte dřevěnou špejlí. Zapíchněte ji do chlebíčku a pokud je po vytažení čistá bez nalepeného těsta, máte upečeno.
- Chléb vyjměte z trouby a nechte pár minut odstát ve formě. Pak ho opatrně vyklopte na kovovou mřížku a nechte vychladnout.
- Povrch můžete ještě libovolně dozdobit, například polít polevou, posypat ořechy, slunečnicovými semínky apod.