Miluji křehké koláče s nejrůznějšími náplněmi. V létě je samozřejmě ideální jakýkoliv koláč s čerstvým ovocem. Když se ještě přidá čokoláda, neodolám. A přesně tohle splňuje čokoládový koláč s letním ovocem.
Korpus koláče je z těsta s příměsí lískových oříšků. Výbornou náplň, jejíž chuť v dezertu dominuje, tvoří kromě jiného hořká čokoláda a kysaná smetana. Navrch si pak můžete zvolit, jakým čerstvým ovocem koláč ozdobíte. Nabízí se spousta druhů letního ovoce, např. jahody, maliny, borůvky, ale třeba i rybíz, který svou nakyslostí příjemně kontrastuje se sladkou hutností čokoládové náplně.
Upečený koláč doporučuji nechat přes noc rozležet v lednici. Ovocem ho můžete dozdobit až před podáváním.
Ať vám chutná!
E-SHOP S VŮNÍ VANILKY! Navštivte také náš e-shop a vyberte si něco pro radost.
ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ S LETNÍM OVOCEM
INGREDIENCE
(1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)
TĚSTO:
120 g špaldové hladké mouky
½ lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
60 g lískových oříšků, namletých najemno
20 g vanilkového třtinového cukru
¼ lžičky soli
60 g másla, studeného
1 vejce
NÁPLŇ:
200 g hořké čokolády (používám s obsahem kakaa 54,5 %)
120 ml mléka
50 g třtinového cukru
¼ lžičky soli
2 žloutky
1 lžička vanilky (extraktu nebo pasty)
240 ml zakysané smetany (používám s 16 % tuku)
+ drobné letní ovoce (borůvky, maliny, ostružiny, jahody, rybíz atd.)
POSTUP
- Budete potřebovat koláčovou formu o průměru 24 cm. Nemusíte ji vymazávat ani vysypávat.
- Na těsto ve větší míse promíchejte mouku, kypřící prášek, mleté oříšky, vanilkový cukr a sůl. Pak přidejte máslo a vejce a vše zpracujte v kompaktní těsto. Při hnětení si můžete vypomoci kuchyňským robotem. Hotové těsto dejte na 30 minut vychladit do lednice.
- Odleželé těsto pak na pomoučeném válu nebo mezi dvěma mikroténovými sáčky rozválejte na velikost koláčové formy a vyložte jím její dno i boky. Těsto zarovnejte s okrajem formy, aby nepřečnívalo. Poté ho vidličkou několikrát propíchejte, celé zakryjte pečícím papírem a naplňte například suchou čočkou nebo rýží. Tím se těsto zatíží a během pečení se nebude vydouvat.
- Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte formu s těstem a pečte 15 minut. Pak formu vyjměte z trouby, sundejte papír s čočkou a předpečený korpus nechte trochu zchladnout.
- Teplotu trouby snižte na 160 °C .
- Mezitím si připravte náplň. Do menší tepluvzdorné misky nalámejte čokoládu. Zvlášť v malém kastrůlku přiveďte těsně k bodu varu mléko s cukrem a solí, nevařte, odstavte z ohně a dobře rozmíchejte, aby se cukr rozpustil. Pak horké mléko nalijte na čokoládu v misce, nechte 1 minutu odstát, aby se čokoláda rozehřála, a dobře rozmíchejte. Pak přidejte žloutky, vanilku a smetanu a metličkou vše dohladka prošlehejte. Náplň nalijte na předpečené těsto ve formě a uhlaďte dorovna.
- Formu vložte do trouby, která je nyní vyhřátá na 160 °C, a pečte 30-35 minut. Koláč vyjměte z trouby, náplň by uprostřed měla vypadat na pohled ještě lehounce nedopečená, ale během chladnutí postupně ztuhne.
- Vychladlý koláč zakryjte alobalem a nechte minimálně hodinu chladit v lednici. Nejlépe ovšem přes noc, tím se hezky rozleží, zvláční a chutě se spojí.
- Koláč libovolně ozdobte čerstvým letním ovocem a podávejte.