Čokoládový koláč s letním ovocem

Autor: Táňa
17/07/2022

Miluji křehké koláče s nejrůznějšími náplněmi. V létě je samozřejmě ideální jakýkoliv koláč s čerstvým ovocem. Když se ještě přidá čokoláda, neodolám. A přesně tohle splňuje čokoládový koláč s letním ovocem.

Korpus koláče je z těsta s příměsí lískových oříšků. Výbornou náplň, jejíž chuť v dezertu dominuje, tvoří kromě jiného hořká čokoláda a kysaná smetana. Navrch si pak můžete zvolit, jakým čerstvým ovocem koláč ozdobíte. Nabízí se spousta druhů letního ovoce, např. jahody, maliny, borůvky, ale třeba i rybíz, který svou nakyslostí příjemně kontrastuje se sladkou hutností čokoládové náplně.

Upečený koláč doporučuji nechat přes noc rozležet v lednici. Ovocem ho můžete dozdobit až před podáváním.

Ať vám chutná!

E-SHOP S VŮNÍ VANILKY! Navštivte také náš e-shop a vyberte si něco pro radost.

Čokoládový koláč s letním ovocem

ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ S LETNÍM OVOCEM

INGREDIENCE

(1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)

TĚSTO:
120 g špaldové hladké mouky
½ lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
60 g lískových oříšků, namletých najemno
20 g vanilkového třtinového cukru
¼ lžičky soli
60 g másla, studeného
1 vejce

NÁPLŇ:
200 g hořké čokolády (používám s obsahem kakaa 54,5 %)
120 ml mléka
50 g třtinového cukru
¼ lžičky soli
2 žloutky
1 lžička vanilky (extraktu nebo pasty)
240 ml zakysané smetany (používám s 16 % tuku)

+ drobné letní ovoce (borůvky, maliny, ostružiny, jahody, rybíz atd.)

POSTUP

  1. Budete potřebovat koláčovou formu o průměru 24 cm. Nemusíte ji vymazávat ani vysypávat.
  2. Na těsto ve větší míse promíchejte mouku, kypřící prášek, mleté oříšky, vanilkový cukr a sůl. Pak přidejte máslo a vejce a vše zpracujte v kompaktní těsto. Při hnětení si můžete vypomoci kuchyňským robotem. Hotové těsto dejte na 30 minut vychladit do lednice.
  3. Odleželé těsto pak na pomoučeném válu nebo mezi dvěma mikroténovými sáčky rozválejte na velikost koláčové formy a vyložte jím její dno i boky. Těsto zarovnejte s okrajem formy, aby nepřečnívalo. Poté ho vidličkou několikrát propíchejte, celé zakryjte pečícím papírem a naplňte například suchou čočkou nebo rýží. Tím se těsto zatíží a během pečení se nebude vydouvat.
  4. Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte formu s těstem a pečte 15 minut. Pak formu vyjměte z trouby, sundejte papír s čočkou a předpečený korpus nechte trochu zchladnout.
  5. Teplotu trouby snižte na 160 °C .
  6. Mezitím si připravte náplň. Do menší tepluvzdorné misky nalámejte čokoládu. Zvlášť v malém kastrůlku přiveďte těsně k bodu varu mléko s cukrem a solí, nevařte, odstavte z ohně a dobře rozmíchejte, aby se cukr rozpustil. Pak horké mléko nalijte na čokoládu v misce, nechte 1 minutu odstát, aby se čokoláda rozehřála, a dobře rozmíchejte. Pak přidejte žloutky, vanilku a smetanu a metličkou vše dohladka prošlehejte. Náplň nalijte na předpečené těsto ve formě a uhlaďte dorovna.
  7. Formu vložte do trouby, která je nyní vyhřátá na 160 °C, a pečte 30-35 minut. Koláč vyjměte z trouby, náplň by uprostřed měla vypadat na pohled ještě lehounce nedopečená, ale během chladnutí postupně ztuhne.
  8. Vychladlý koláč zakryjte alobalem a nechte minimálně hodinu chladit v lednici. Nejlépe ovšem přes noc, tím se hezky rozleží, zvláční a chutě se spojí.
  9. Koláč libovolně ozdobte čerstvým letním ovocem a podávejte.
Čokoládový koláč s letním ovocem
Předpečený korpus s neupečenou náplní
Čokoládový koláč s letním ovocem
Upečený koláč chvilku po vyjmutí z trouby
Čokoládový koláč s letním ovocem
Vychlazený koláč po nočním rozležení v lednici
Čokoládový koláč s letním ovocem
Čokoládový koláč s letním ovocem

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close