Panna cotta s čokoládovou ganache

Autor: Táňa
11/02/2023

Panna cotta je oblíbeným nepečeným dezertem, který se hodí v podstatě na všechny slavnostní příležitosti, ale i na všednodenní pomlsání. A co třeba k blížícímu se Valentýnu? Často se podává například s ovocným rozvarem, já ji tentokrát připravila s čokoládou. Panna cotta s čokoládovou ganache.

Postup je naprosto tradiční. Prohřeje se smetana s cukrem a vanilkou a zpevní se želatinou. Já pro malé odlehčení doplnila smetanu ještě trochou polotučného mléka.

Vanilku můžete použít již koupenou mletou, nebo vyškrábnout semínka z vanilkového lusku, případně sáhnout po vanilkové pastě či extraktu.

Čokoládová hutnost ganache doplňuje vanilkovo-smetanovou jemnost panna cotty. Aby byla chuťově opravdu příjemná, použijte dobrou čokoládu, kterou byste si rádi dali i samotnou. Já mám nejraději hořkou čokoládu, ale je možné ji namíchat i s mléčnou, která ve výsledku dodá více sladkosti.

Na závěr není špatné doplnit sytý dezert trochou ovocné svěžesti. Panna cottu si tedy můžete libovolně dozdobit právě třeba drobným ovocem, malinami, borůvkami, kousky jahod. Dále i nasekanými oříšky, nastrouhanou čokoládou, sněhovými pusinkami a podobně.

Panna cotta s ganache

PANNA COTTA S ČOKOLÁDOVOU GANACHE

INGREDIENCE

PANNA COTTA:
400 ml smetany ke šlehání (31 % tuku)
100 ml mléka, polotučného
40 g cukru
⅛ lžičky mleté vanilky (nebo semínka vyškrábnutá z jednoho vanilkového lusku)
3 plátky želatiny

+ zhruba ½ litru studené vody na namočení plátků želatiny

GANACHE:
80 g čokolády (dávám hořkou s 54,5 % kakaa)
80 g smetany ke šlehání (31 % tuku)

POSTUP

  1. Připravte si 4-6 dezertních skleniček či plastových pohárků. Já jsem zde v receptu použila 6 pohárků, každý o objemu 100 ml.
  2. Nejprve namočte želatinu. Jednotlivé plátky vložte do půl litru studené vody a nechte zhruba 5-10 minut nabobtnat.
  3. Ve větším kastrůlku promíchejte smetanu, mléko, cukr a vanilku, a na plotýnce na mírném ohni nechte za stálého míchání zahřívat. Jakmile bude cukr rozpuštěný a smetana horká, ne však vařící, sejměte z ohně.
  4. Plátky namočené želatiny lehce pomačkejte, aby se zbavily vody, vložte do teplé smetany a míchejte, dokud se nerozpustí.
  5. Smetanovou směs nalijte do připravených sklenek či pohárků, nechte zchladnout, a pak dejte naplněné pohárky odležet do lednice, aby panna cotta pěkně ztuhla. Minimálně 3-4 hodiny, ale nejlépe přes noc.
  6. Když je panna cotta pevná a připravena k servírování, připravte si ganache. Čokoládu spolu se smetanou dejte v plecháčku či kastrůlku nahřát na nejmírnější oheň a jakmile se čokoláda začne rozpouštět, odstavte nádobu z ohně a čokoládu se smetanou míchejte tak dlouho, až se spojí v hladkou polotekutou hmotu. Ganache nalijte na panna cottu ve všech pohárcích.
  7. Panna cottu dozdobte dle vlastního uvážení, např. pistáciemi, ovocem apod. Podávejte ihned, případně uchovávejte v lednici a spotřebujte do druhého dne.

Panna cotta s ganache

Panna cotta s ganache

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close