Šalamounovy řezy patří k těm oblíbeným dezertům, které jsou velmi snadné na přípravu a rychle hotové.
Kdo má rád kakao a čokoládovou polevu, přijde si na své. Řezy jsou kypré právě i díky polevě, kterou lze navíc dospělým dochutit kapkou rumu.
Do těsta přidávám celozrnnou špaldovou mouku a sladím třtinovým cukrem.
Výslednou chuť můžete také zvýraznit posypkou z ořechů nebo kokosu.
Dobrou chuť!
E-SHOP S VŮNÍ VANILKY! Klikněte sem a vyberte si z našeho e-shopu něco pro radost.
ŠALAMOUNOVY ŘEZY
INGREDIENCE
(1 hrnek = 250 ml, 1 lžíce = 15 ml)
250 g másla
1 hrnek třtinového cukru
1 hrnek vody
3 lžíce kakaa
špetka soli
20 g vanilkového třtinového cukru
4 vejce
2 hrnky mouky (dávám ½ hrnku špaldové celozrnné mouky a 1 ½ hrnku pšeničné polohrubé)
1 kypřící prášek bez fosfátů
+ 3 lžíce rumu do polevy (nemusí být)
+ 100 g mletých vlašských ořechů (nebo strouhaný kokos) na posypání
POSTUP
- Budete potřebovat plech s vyšším okrajem. Vyložte ho papírem na pečení, nebo vymažte máslem a vysypejte moukou. Můj plech má rozměry 38×28 cm.
- Nejprve si připravte základní směs z másla, třtinového cukru, vody a kakaa. Všechny tyto ingredience vložte do malého hrnce a nechte za občasného míchání na mírném ohni do úplného rozpuštění másla. Nevařte, odstavte, a směs dobře promíchejte. Z této směsi odlijte jeden hrnek stranou na polevu a zbylou směs, kterou použijete na těsto, nechte vychladnout.
- Na těsto vlijte do větší mísy vychladlou kakaovou směs, přidejte sůl, vanilkový cukr a celá vejce a dobře prošlehejte (můžete si pomoci kuchyňským robotem). Pak přisypejte mouku s kypřícím práškem a znovu dobře prošlehejte. Hotové těsto vlijte na připravený plech a rozetřete dorovna.
- Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte plech a pečte cca 25 minut, až je těsto pevné.
- Upečený korpus vyjměte z trouby, přeneste na kovovou mřížku a do ještě horkého korpusu po celém povrchu propíchejte špejlí malé dírky.
- Na čokoládovou polevu vezměte hrnek odlité kakaové směsi a přidejte do ní rum. Dobře promíchejte a nalijte na teplý korpus (poleva se hezky vpije dírkami do těsta). Pak ihned celý povrch zasypejte nastrouhanými ořechy (nebo kokosem) a nechte zaschnout.
- Hotové řezy můžete podávat hned, ale ještě lepší jsou proleželé do druhého dne. Samotné i s ušlehanou smetanou.