Nepečené dorty mám ráda. Jsou rychlé, moc dobré a často i plné ovoce a šlehačky, což je neodolatelná kombinace. Mezi takové oblíbené dorty patří bezpochyby dort Malakoff.
Jak jsem už napsala, tento recept spojuje šlehačku, ovoce a k tomu ještě navíc i mandle, případně jiné ořechy. Pro mě sen. 🙂 Máslovo-šlehačkový krém doplňují broskve, piškoty namočené do ovocné šťávy a domácí meruňkový džem.
Dospělí si můžou přilepšit a piškoty zakápnout i trochou rumu, griotky apod.
Recepty na dort Malakoff jsem viděla v různých verzích a nechci spekulovat, která je ta jediná pravá a správná. Myslím ale, že si chutě a ingredience můžete klidně poupravit po svém a například místo broskví použít jahody a místo meruňkového džemu sáhnout po jahodovém. Někdo zase šlehačkový krém nahrazuje pudinkovým, nebo namáčí piškoty do kávy. Volba už je zkrátka na Vás.
Určitě však doporučuji nechat dort před servírováním dobře proležet, nejlépe přes noc. Piškoty natáhnou vlhkost a celý dort zvláční.
E-SHOP S VŮNÍ VANILKY! Navštivte také náš e-shop a vyberte si něco pro radost.
DORT MALAKOFF
INGREDIENCE
Krém:
180 g másla, pokojové teploty
110 g moučkového třtinového cukru
400 ml smetany ke šlehání
150 g mandlí, oloupaných, nastrouhaných najemno (část mandlí můžete nahradit např. vlašskými ořechy)
+ broskvový kompot (objem 425 ml), šťávu slijte na namáčení piškotů a broskve nakrájejte nadrobno
+ meruňkový džem
+ piškoty
+ případně rum či griotka na dochucení
POSTUP
- Budete potřebovat rozkládací dortovou formu o průměru 22 cm. Oddělte ráfek ode dna formy. Na dno položte potravinovou fólii, aby přesahovala přes okraje dna, pak přiložte ráfek a jeho uzavřením fólii ke dnu připevněte.
- Připravte si krém. Ve větší nádobě ušlehejte povolené máslo s cukrem dojemna. Pak postupně přišlehávejte smetanu, až vznikne pevný krém. Těsně před došleháním přidejte mandle (ořechy).
- Pak začněte plnit formu jednotlivými vrstvami. Piškoty krátce namáčejte do šťávy z kompotu (šťávu můžete ochutit trochou rumu, griotky apod.) a rozložte je po celém dně formy. Na piškoty rozetřete polovinu krému, potřete ho džemem a poklaďte polovinou kompotovaných broskví pokrájených nadrobno. Pak vložte další vrstvu namočených piškotů, na ně druhou polovinu krému, džem a druhou polovinu broskví. Vrstvení zakončete provlhčenými piškoty.
- Takto připravený dort zakryjte alobalem a uložte na několik hodin (nejlépe přes noc) do lednice, aby piškoty dobře natáhly vlhkost, vše se správně spojilo a dort šel pěkně krájet.