Jste milovníci angreštu? Pak byste mohli mít radost z dnešního receptu na Angreštový koláč se smetanovou náplní.
Pro mě má tento recept trochu nostalgický nádech, protože jsem si ho kdysi přivezla ze svého au-pair pobytu v Anglii. Paní domu, kde jsem pobývala, angreštový koláč občas nabízela návštěvám. A protože věděla, že velmi ráda peču, podělila se se mnou o recept. Ten jsem zachovala v téměř původní podobě, jen jsem ze své potřeby vyměnila pšeničnou hladkou mouku za špaldovou hladkou a cukr používám třtinový.
Příprava zahrnuje několik kroků. Křehké těsto se nejprve předpeče naslepo, pak se naplní plody angreštu, zalije custardem ze zakysané smetany, žloutků a cukru, a vše se společně dopeče.
V podstatě jednoduchý koláč a přitom dobrý a osvěžující. Snoubí se v něm chuť máslového těsta s výrazným, nakysle ovocným aroma angreštu a jemnou sladkou náplní. Na léto jak dělaný.
Tak ať vám také chutná!
E-SHOP S VŮNÍ VANILKY! Klikněte sem a vyberte si z našeho e-shopu něco pro radost.
ANGREŠTOVÝ KOLÁČ SE SMETANOVOU NÁPLNÍ
INGREDIENCE
(1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)
TĚSTO:
150 g špaldové hladké mouky
20 g vanilkového třtinového cukru
⅛ lžičky soli
80 g másla, studeného, pokrájeného na kousky
2 lžíce vody, studené
NÁPLŇ:
100 ml zakysané smetany (15-16 % tuku)
2 žloutky
60 g třtinového cukru
+ 300 g angreštu, opláchnutého a zbaveného stopek a „bubáků“
POSTUP
- Budete potřebovat koláčovou formu o průměru 24 cm. Nemusíte ji vymazávat ani vysypávat.
- Na těsto ve větší míse promíchejte mouku, vanilkový cukr a sůl, přidejte máslo a vodu a vše zpracujte v kompaktní těsto. Při hnětení si můžete vypomoci kuchyňským robotem. Hotové těsto dejte na 30 minut vychladit do lednice.
- Odleželé těsto na pomoučeném válu nebo mezi dvěma mikroténovými sáčky rozválejte na velikost koláčové formy a vyložte jím její dno i boky. Poté ho vidličkou několikrát propíchejte, celé zakryjte pečícím papírem a naplňte například suchou čočkou nebo rýží. Tím se těsto zatíží a během pečení se nebude vydouvat.
- Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte formu s těstem a pečte 15 minut. Pak formu vyjměte z trouby, sundejte papír s čočkou a předpečený korpus nechte trochu zchladnout.
- Mezitím si připravte náplň (custard). V misce dobře prošlehejte zakysanou smetanu, žloutky a cukr.
- Na předpečený korpus rozložte očištěný angrešt a opatrně to celé zalijte náplní.
- Formu vložte zpět do trouby a pečte cca 40 minut. Upečený koláč vyjměte z trouby a nechte na kovové mřížce vychladnout.
- Koláč můžete konzumovat ihned, ale ještě lepší je alespoň několik hodin rozleželý.