Babiččin mřížkový koláč je další z mých milých rodinných receptů. Mám ráda recepty, co se dědí.
Křehké těsto se sladkou náplní je taková malá sázka na jistotu, vždycky potěší. Babička i maminka koláč nejčastěji plnily džemem nebo tvarohovou náplní, anebo oběma dohromady. A tak to mám ráda i já, tvaroh a džem v jednom koláči a tím pádem také více chutí. Ale stejně dobře můžete kouzlit i s jinými náplněmi, ořechovou, makovou, jablečnou.
Pro tradičnější chuť používám do těsta nejčastěji špaldovou hladkou mouku, ale část z ní je možné nahradit i celozrnnou.
Koláč si můžete dopřát jako sladkou snídani i jako dezert k odpolední kávě. Mřížky mu dodávají hezký vzhled i slavnostní ráz.
BABIČČIN MŘÍŽKOVÝ KOLÁČ
INGREDIENCE
(1 lžíce = 15 ml)
Těsto:
450 g špaldové hladké mouky
¾ pytlíčku kypřícího prášku bez fosfátů
100 g třtinového cukru
20 g vanilkového třtinového cukru
špetka soli
nastrouhaná kůra z ¼ citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
6 lžic mléka (dávám polotučné)
3 žloutky
220 g másla, nakrájeného na menší kusy
Tvarohová náplň:
500 g tvarohu (používám polotučný)
60 g třtinového cukru
20 g vanilkového třtinového cukru
nastrouhaná kůra z ¼ citrónu
1 vejce
+ meruňkový či rybízový džem
POSTUP
- Připravte si velký plech s vyšším okrajem, můj má rozměry 37×28 cm. Nemusíte ho vymazávat ani vysypávat.
- Na těsto ve větší míse smíchejte mouku, kypřící prášek, třtinový a vanilkový cukr, sůl, citrónovou kůru, mléko, žloutky a máslo. Vše uhněťte (můžete využít kuchyňský robot) v jemné hladké těsto. Z těsta udělejte kouli, vložte do mikroténového sáčku a nechte alespoň půl hodiny odpočívat v lednici.
- Mezitím si udělejte tvarohovou náplň ušleháním všech ingrediencí, tvarohu s cukrem, citrónovou kůrou a vejcem.
- Odleželé těsto rozdělte na dva díly, větší část těsta cca ⅔ a menší část ⅓. Větší část těsta vyválejte na pomoučeném válu na velikost plechu a vyložte jím celou jeho plochu. Na těsto rozetřete tvarohovou náplň a na ni lžící libovolně naneste kopečky džemu.
- Druhý díl těsta vyválejte stejným způsobem jako ten první a ostrým nožem nebo rádýlkem ho nakrájejte na tenké proužky. Pak z nich vytvořte na koláči mřížku. Je více způsobů, jak mřížku z těsta vytvořit, ale nejjednodušší je ten, kdy polovinu proužků rozložíte v pravidelných odstupech ve stejném směru přes náplň, a poté stejným způsobem rozložíte druhou polovinu proužků tak, aby byly zhruba v pravém úhlu k těm prvním. Nakonec přesahující okraje těsta zarovnejte a konce pásků přimáčkněte, aby se během pečení neodchlipovaly.
- Troubu předehřejte na 180 ºC a pečte cca 30 minut, dokud koláč není na povrchu hezky zlatavý.
- Upečený koláč vyjměte z trouby a nechte ho ve formě vychladnout, aby náplň pěkně ztuhla a koláč se při krájení nerozpadal.
- Koláč je výborný jak čerstvý, tak i rozleželý do druhého dne, kdy těsto natáhne vlhkost a zvláční.