Banánová bezlepková bábovka

Autor: Táňa
08/10/2024

Banánová bezlepková bábovka je výbornou volbou, když potřebujete zužitkovat přezrálé banány.

V receptu se pracuje s bezlepkovými ingrediencemi a je psán pro velkou bábovkovou formu. I tu před pečením vysypejte bezlepkovou moukou, mletými mandlemi nebo mletým kokosem.

Pro chuť přidejte kousky čokolády nebo natlučené ořechy, skvělé jsou i rozinky namočené v rumu.

Banánová bezlepková bábovka

BANÁNOVÁ BEZLEPKOVÁ BÁBOVKA

INGREDIENCE

(1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)

200 g másla, změklého na pokojovou teplotu
230 g třtinového cukru
20 g vanilkového třtinového cukru
větší špetka soli
½ lžičky skořice
strouhaná kůra a šťáva z 1 citrónu (nejlépe neošetřeného chemií)
4 vejce
4 banány, přezrálé dohněda
4 lžíce (60 ml) mléka
460 g mouky (mám vyzkoušeno 200 g mandlové mouky a 260 g bezlepkové Doves Farm)
1 kypřící prášek bez fosfátů
+ 100 g čokoládových pecek a 100 g natlučených ořechů (nemusí být)

POSTUP

  1. Budete potřebovat velkou bábovkovou formu. Vymažte ji máslem a vysypejte mletými mandlemi, kokosem nebo bezlepkovou moukou.
  2. Připravte si těsto. Ve velké míse šlehejte ručně nebo pomocí kuchyňského robotu máslo, oba cukry, sůl, skořici a citrónovou kůru a šťávu do konzistence nadýchaného krému. Postupně přišlehejte všechna vejce. Banány s mlékem rozmixujte ponorným mixérem dohladka a vešlehejte do těsta. Pak vmíchejte mouku promíchanou s kypřícím práškem a nakonec už jen zlehka stěrkou vpracujte čokoládu a ořechy. Hotové těsto vlijte do formy a rozetřete dorovna.
  3. Troubu vyhřejte na 180 ºC, vložte naplněnou formu a pečte 1 hodinu. Pak špejlí vyzkoušejte propečenost bábovky. Pokud je těsto ještě trochu tekuté, pečte dalších 5-10 minut a zopakujte test se špejlí.
  4. Upečenou bábovku vyjměte z trouby a nechte cca 15 minut odstát, aby se uvolnila od stěn formy. Pak ji opatrně vyklopte a nechte zcela vychladnout na chladicí mřížce. Před podáváním je možné bábovku pocukrovat, polít polevou či jinak libovolně dozdobit.

Banánová bezlepková bábovka

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close