Po vánočních a silvestrovských radovánkách není na škodu tělu trochu odlehčit. Proto jsem jako první recept nového roku na blog zvolila banánový rýžovo-kukuřičný chléb.
Chléb neobsahuje lepek. Na jeho přípravu se používá jen rýžová a kukuřičná mouka, které jsou přirozeně bezlepkové. Kromě toho mají obě tyto mouky docela výraznou specifickou chuť, díky níž je tenhle chléb vcelku nevšední, a také tak trochu „písčitou“ strukturu, která je pro některé bezlepkové mouky charakteristická. Někomu se to může zdát na první skus i trochu zvláštní. Jde však jen o zvyk.
U chlebu převažuje rýžová chuť, která je navíc podepřena rýžovým sirupem. Pokud však dáváte přednost přírodním sirupům s jinými chuťovými vlastnostmi, můžete ho nahradit například javorovým, datlovým nebo agávovým sirupem. Přirozeným sladidlem v těstě jsou také banány a kromě toho slouží též jako pojivo. Čím jsou banány starší, tím více se rozvine jejich příjemné aroma a sladkost. Tímto způsobem tak můžete skvěle zužitkovat i nahnědlé banány, které už se příliš nehodí k jídlu za syrova, ale pro teplou kuchyni jsou výhrou.
Na konečné dochucení a pro vůni použijte trochu vanilky a citrónové kůry, a „aby bylo do čeho kousnout“, tak přidejte ořechy, semínka, rozinky, čokoládové pecky a podobně dle libosti.
Bezvadné je, že recept se odměřuje na hrnky, takže rychlovka. Vše jen smíchat, upéct a bude hotovo.
Dobrou chuť!
BANÁNOVÝ RÝŽOVO-KUKUŘIČNÝ CHLÉB
INGREDIENCE
(1 hrnek = 250 ml, 1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)
1 hrnek rýžové mouky
1 hrnek kukuřičné mouky (použila jsem polohrubou)
2 lžíce kukuřičného škrobu nebo pudinkového bezlepkového prášku
½ lžičky soli
½ lžičky jedlé sody
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
4 banány, středně velké, vidličkou rozmělněné najemno
2 vejce
¼ hrnku rýžového sirupu (případně javorového, agávového atd.)
½ hrnku vody nebo rostlinného mléka
2 lžičky vanilky (extraktu, pasty apod.)
strouhaná kůra z ½ citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
100 g pekanových ořechů (nebo vlašských, lískových atd.)
50 g rozinek
(+ možno přidat i čokoládové pecky, slunečnicová semínka, kandované ovoce podle chuti)
POSTUP
- Připravte si větší chlebovou formu a vyložte ji papírem na pečení nebo ji vymažte máslem a vysypejte moukou. Já jsem použila formu o rozměrech 35x11x7 cm.
- Ve větší míse promíchejte suché ingredience, tedy rýžovou a kukuřičnou mouku, kukuřičný škrob, sůl, sodu a kypřící prášek.
- V jiné nádobě prošlehejte všechny mokré ingredience, tedy banány, vejce, sirup, vodu a přidejte i vanilku s citrónovou kůrou.
- Mokrou směs přilijte k suchým ingrediencím a prošlehejte. Nakonec vmíchejte ořechy a rozinky (případně čokoládu, semínka atd.).
- Těsto nalijte do chlebové formy a povrch uhlaďte dorovna.
- Troubu předehřejte na 180 ºC, vložte formu s těstem a pečte cca 15 minut. Pak teplotu snižte na 170 °C a pečte ještě asi 40 minut. Zda je chlebíček upečený, vyzkoušejte dřevěnou špejlí. Zapíchněte ji do chleba a pokud je po vytažení čistá bez nalepeného těsta, je chléb hotový.
- Chléb vyjměte z trouby a nechte pár minut odstát ve formě. Po upečení je velmi křehký. Pak ho opatrně vyklopte na kovovou mřížku a nechte vychladnout.
- Můžete ho podávat jen tak samotný, nebo například s máslem a džemem. Uchovávejte ho na chladném suchém místě a snězte nejlépe do 2-3 dnů.