Jako dítě jsem měla moc ráda kupovaný biskupský chlebíček s alginátovým ovocem politý čokoládou. Zejména ty okraje s čokoládou. Dnes už si ho nekupuji. Navíc si i myslím, že bych se v současné době stejně ani nedočkala té správné chuti, kterou si z dětství pamatuji. Ale čas od času si ráda upeču biskupský chlebíček pěkně doma.
Do těsta přidávám celozrnnou mouku. Ale aby chlebíček nebyl příliš tuhý a také kvůli jemnější chuti, dávám jí maximálně polovinu uvedeného množství mouky. Zbytek nechávám pšeničnou polohrubou a někdy ji zčásti ještě smíchám s moukou bezlepkovou. To uvádím jen pro inspiraci, ale pokud rádi experimentujete, tak si s poměry mouk můžete koneckonců sami libovolně pohrát.
Na biskupském chlebíčku je nejlepší, že to není jen prostá suchá buchta, ale skrývají se v ní další dobroty. Kandované ovoce, rozinky v rumu a ořechy. A když se přidá ještě vanilka, citrón a navrch se to všechno polije čokoládou, tak už určitě nemusím nic víc dodávat. 🙂
BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK
INGREDIENCE
80 g třtinového cukru (sladím spíše méně, ale máte-li raději sladší pečivo, můžete ještě cca 20-50 g cukru přidat)
20 g vanilkového třtinového cukru
6 vajec (zvlášť žloutky a bílky na sníh)
špetka soli
strouhaná kůra a šťáva z ½ citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
2 lžíce rostlinného oleje
2 lžíce rumu (nemusí nutně být)
250 g mouky (já dávám nejčastěji směs pšeničné polohrubé a celozrnné špaldové v poměru zhruba 1:1; anebo 150 g polohrubé a 100 g celozrnné)
1 kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
100 g kandovaného ovoce
50 g rozinek (nejlépe namočených v rumu)
100 g vlašských ořechů, natlučených nahrubo (případně lískových, mandlí apod.)
+ rozpuštěná čokoláda na polití chlebíčku
POSTUP
- Chlebíčkovou formu vyložte papírem na pečení, nebo ji vymazejte máslem a vysypejte moukou. Moje forma má rozměry 26x10x6,5 cm.
- Ve velké míse šlehejte žloutky s oběma cukry a špetkou soli, dokud nebudou hezky nadýchané a světlé. Přidejte kůru a šťávu z citrónu, olej a rum a znovu prošlehejte, až se všechny ingredience dobře spojí. Pak vmíchejte mouku s kypřícím práškem, kandované ovoce, rozinky a ořechy. Nakonec do těsta zlehka zapracujte sníh z bílků, který jste vyšlehali dotuha. Těsto vlijte do připravené formy a rozetřete dorovna.
- Troubu vyhřejte na 170 °C. Vložte formu s těstem a pečte cca 45 minut, dokud není chlebíček upečený dozlatova. Pro zkoušku zapíchněte do těsta dřevěnou špejli. Když je chlebíček dobře upečený, těsto se nebude na špejli lepit a zůstane suchá.
- Hotový chléb vyjměte z trouby a nechte ve formě trochu zchladnout. Pak ho opatrně vyklopte na kovovou mřížku a nechte ho zcela vychladnout.
- Pokud chcete biskupský chlebíček ještě trochu vylepšit, pocákejte ho nebo celý polijte rozpuštěnou čokoládou. Poté ho již můžete nakrájet a podávat.