Celozrnný mrkvový dort

Autor: Táňa
05/04/2017

Velikonoce se rychle blíží a s myšlenkou na ně dnes vkládám recept na svůj oblíbený a osvědčený celozrnný mrkvový dort. Jaro mám tak nějak automaticky spojené právě s mrkvovými dezerty. Možná i proto, že jsou většinou velmi svěží, kypré, plné zdravé energie, stejně jako jaro.

Jde sice o dort, ale kdo se bojí pečení a přípravy dortů, ať na svůj strach zapomene, protože tento dortík je báječně jednoduchý. Větší práci vám dá asi jen strouhání mrkve, pokud se do něj pustíte pěkně ručně, a někomu v nejhorším případě i prokrojení dortu. Ale i to se dá nakonec spravit překrytím vrstou krému. Takže jde ve výsledku vlastně jen o míchání ingrediencí a trošku pečení :-).

Mrkev v těstě chuťově téměř nepoznáte a přitom do něj vnáší úžasnou svěžest, vlhkost a zdraví. Ostatně i další ingredience tomuto dortu dodávají na jedinečnosti. Skořice, vanilka, ořechy, olivový olej. A nakonec i vynikající lučinový krém s citrónovou šťávou. Celá tato kombinace nemá chybu. A ani vám nepřijde, že dort je vlastně zdravý a upečený z celozrnné mouky.

Pro mě osobně patří mrkvový dort mezi ty nejoblíbenější a často se k němu vracím. Bezesporu ho můžete zařadit do svátečního velikonočního menu, ale chybu s ním neuděláte nikdy, ani v časech všednějších. Koneckonců lze tento recept využít a modifikovat také pro přípravu řezů nebo cupcakes.

Přeji vám, ať si pochutnáte!

Celozrnný mrkvový dort

CELOZRNNÝ MRKVOVÝ DORT

INGREDIENCE

(1 hrnek = 250 ml, 1 lžička = 5 ml, 1 kostka másla = 250 g)

Těsto:
⅓ hrnku (90 g) světlého třtinového cukru (např. demerara)
1 lžička vanilky (extraktu, pasty, vanilkového cukru apod.)
špetka soli
2 vejce
⅓ hrnku (70 g) oleje (dávám olivový, někdy také slunečnicový)
1 a ½ hrnku (150 g) mrkve, oloupané a nastrouhané najemno (= cca 3 menší mrkve)
1 hrnek (140 g) celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky
1 lžička mleté skořice
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
½ hrnku (60 g) vlašských ořechů, natlučených nahrubo

Krém:
320 g Lučiny
80 g (⅓ kostky) másla, pokojové teploty
½ hrnku (90 g) moučkového třtinového cukru (melu si ho sama v elektrickém strojku na kávu)
šťáva vymačkaná z ½ citrónu

POSTUP

  1. Dortovou formu o průměru 18 cm vyložte papírem na pečení.
  2. Ve větší míse dobře prošlehejte třtinový cukr, vanilku, sůl, vejce a olej. Přidejte nastrouhanou mrkev. Pak vmíchejte směs mouky, skořice a kypřícího prášku. A nakonec vlašské ořechy. Vzniklé husté těsto rozetřete dorovna do připravené dortové formy.
  3. Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte formu s těstem a pečte cca 30-40 minut, nebo dokud těsto nebude na pohled i na dotek pevné a pružné. Když do něj vpíchnete dřevěnou špejli, nemělo by se na ni těsto lepit.
  4. Po upečení korpus vyklopte z formy, sejměte z něj pečící papír a nechte ho zcela vychladnout na kovové mřížce.
  5. Mezitím si připravte krém. Ten snadno vytvoříte ušleháním všech ingrediencí, tedy Lučiny, změklého másla, moučkového cukru a citrónové šťávy.
  6. Vychladlý dortový korpus prokrojte vodorovně na dvě poloviny. Na první polovinu korpusu rozetřete půlku krému, přiklopte druhou polovinou korpusu a na tu naneste zbylý krém. Ten pak rozetřete po povrchu i na bocích dortu. Nakonec dort ozdobte podle libosti cukrovými ozdobami, marcipánem, ořechy, čokoládou atd.
  7. Před krájením a podáváním nechte dort alespoň pár hodin proležet, aby se všechny ingredience dobře propojily. Dort uchovávejte na chladném místě.

Celozrnný mrkvový dort

Celozrnný mrkvový dort

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close