Moučníky a dezerty s vůní a chutí citrusů mám moc ráda a výjimkou není ani citrónový chlebíček s rebarborou.
Je kyprý, s osvěžující nakyslostí rebarbory a lehkou pikantností citrónového sirupu. Čokoláda navrchu výslednou chuť příjemně doplňuje jemnou sladkostí.
Recept se připravuje s rebarborou, ale můžete ho vyzkoušet i s jiným sezónním ovocem, například jahodami, rybízem nebo borůvkami.
CITRÓNOVÝ CHLEBÍČEK S REBARBOROU
INGREDIENCE
(1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)
TĚSTO:
140 g třtinového cukru
20 g vanilkového cukru
špetka soli
nastrouhaná kůra z 1 citrónu (nejlépe bez chemického ošetření)
140 g másla, povoleného při pokojové teplotě
3 vejce
6 lžic mléka
220 g mouky (dávám polovinu špaldové hladké či celozrnné a polovinu pšeničné polohrubé)
1 a ½ lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
+ 200 g rebarbory, oloupané a nakrájené na cca ½-1 cm kousky
CITRÓNOVÝ SIRUP:
40 g cukru krupice (třtinového nebo bílého)
3 lžíce vymačkané šťávy z citrónu
ČOKOLÁDA:
40 g mléčných čokoládových pecek (nebo čokoládové tabulky)
POSTUP
- Připravte si chlebíčkovou formu a vyložte ji papírem na pečení nebo ji vymažte máslem a vysypejte moukou. Já používám formu o rozměrech 26x10x6,5 cm.
- Na těsto ve větší míse (můžete si pomoct kuchyňským robotem) vyšlehejte cukry, sůl, citrónovou kůru a máslo. Když se ingredience dobře spojí, přišlehejte vejce a mléko. Pak vsypejte a zapracujte mouku smíchanou s kypřícím práškem a nakonec vmíchejte kousky rebarbory. Hustší těsto vlijte do formy a rozetřete dorovna.
- Troubu vyhřejte na 180 ºC, vložte formu s těstem a pečte cca 50 minut. Zda je chlebíček upečený, vyzkoušejte dřevěnou špejlí. Zapíchněte ji do středu chleba a pokud je po vytažení čistá bez nalepeného těsta, je chléb hotový. Upečený chlebíček vyjměte z trouby a nechte stát ve formě.
- Připravte si citrónový sirup. Do plecháčku nebo malého kastrůlku vsypejte cukr a přidejte citrónovou šťávu. Nechte na plotýnce na nejslabším ohni lehounce nahřát (nevařte), a pak míchejte do rozpuštění cukru.
- Ještě horký chlebíček ve formě po celém povrchu polijte citrónovým sirupem. Nechte pár minut odstát, pak chlebíček přendejte z formy na kovovou mřížku a nechte vychladnout.
- Nakonec chlebíček cik cak pocákejte rozpuštěnou čokoládou.