Tak už doma nemáme žádná batolátka :-). Oslavili jsme třetí narozeniny mladšího synka. A protože narozeninové dorty raději peču, než abych je kupovala, jeden takový jsem upekla i pro tuto krásnou příležitost. Využila jsem plodů, které léto nabízí, a připravila jsem čokoládový dort s borůvkami.
Vlastně si tento dort vybral náš maličký sám. Když jsem se ho zeptala, jaký by chtěl, odpověděl, že čokoládový. A borůvky už se pak nabízely samy. Ony jdou totiž naprosto skvěle dohromady se všemi druhy čokolád, a to i s bílou, kterou jsem si nechala nakonec na zdobení.
Ale abych nepředbíhala, na korpus jsem zvolila čokoládové těsto velmi podobné brownies. Takové to hutnější bohaté těsto, ze kterého při každém zakousnutí ucítíte příjemně čokoládové aroma.
A abych tomu správně nastartovanému základu ještě pomohla, spojila jsem ho se sametově jemným krémem intenzivní čokoládové chuti, kterému se říká ganache. Ganache mám moc ráda, znáte ho i z mých dalších receptů, Jahodového dortu s čokoládovými srdíčky a Ořechového dortu s ganache a rumovo-ořechovým krémem. Nejde o nic jiného, než o čokoládu rozpuštěnou a vymíchanou se smetanou a kouskem másla. Velmi jednoduché a přitom tak lahodné a mnohostranně využitelné. V tomto případě jsem zvolila poměr čokolády a smetany 1:1, což je ideální poměr pro přípravu roztíratelného krému na plnění dortů, cukroví a jiného pečiva.
Dál už příprava dortu probíhá klasickým způsobem. Upečený korpus prokrojit, naplnit, ozdobit. Mně se moc líbí kombinace borůvek a bílé čokolády, kterými jsem svůj dort ozdobila, ale určitě dostanete spoustu dalších vlastních nápadů, jak si ho udělat hezký.
Čokoládový dort s borůvkami jsem připravila pro radost svému malému synovi. A doufám, že radost udělá i vám.
ČOKOLÁDOVÝ DORT S BORŮVKAMI
INGREDIENCE
(1 hrnek = 250 ml, 1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml, 1 kostka másla = 250 g)
Těsto:
80 g (⅓ kostky) másla, pokojové teploty
50 g světlého třtinového cukru (např. demerara nebo light muscovado)
2 vejce
1 lžička vanilky (extraktu, pasty apod.)
špetka soli
30 g hořké čokolády, rozpuštěné a zchladlé (použila jsem s 50 % kakaa)
80 ml (⅓ hrnku) mléka
120 g celozrnné špaldové mouky
½ lžíce hořkého kakaového prášku
½ lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
+ cca 1 hrnek čerstvých borůvek (½ hrnku na naplnění dortu a ½ hrnku na ozdobu) a trochu višňové šťávy nebo rumu na pokropení korpusu
Ganache:
120 ml (½ hrnku) smetany ke šlehání
120 g hořké čokolády
1 lžička másla
POSTUP
- Připravte si malou dortovou formu o průměru 19 cm a vymazejte ji máslem a vysypejte moukou, nebo ji vyložte papírem na pečení.
- Na těsto ve větší míse dobře prošlehejte máslo s cukrem. Když se obě ingredience hezky spojí, přišlehejte vejce, vanilku a sůl. Potom vmíchejte čokoládu a mléko a nakonec mouku promíchanou s kakaem a kypřícím práškem. Trochu hutnější těsto pak nalijte do připravené formy a rozetřete ho dorovna.
- Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte formu a pečte 15-20 minut, nebo dokud není korpus na okrajích lehce nahnědlý a na dotek pevný. Propečenost můžete vyzkoušet i dřevěnou špejlí, na kterou by se po zapíchnutí do korpusu nemělo lepit těsto. Formu s korpusem vyjměte z trouby a postavte na chladicí mřížku. Korpus nechte ve formě pár minut zchladnout, pak ho vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
- Mezitím si udělejte ganache. Do kastrůlku nalámejte čokoládu, přidejte smetanu a máslo, a vše nechte za stálého míchání zahřívat na mírném ohni, dokud se čokoláda nerozpustí. Směs ale nevařte! Pak kastrůlek sejměte z ohně a za občasného promíchání nechte čokoládovou směs vychladnout. Pak ji ruční metlou nebo elektrickým mixérem zhruba minutu šlehejte, dokud se nenašlehá do jemného, snadno roztíratelného krému. Ten pak můžete nechat chvíli odležet v lednici, ale pozor, aby se nevychladil příliš. Hodně by ztuhl a nešel by dobře roztírat.
- Dortový korpus vodorovně prokrojte na dvě poloviny. Jednu pokropte trochou višňové šťávy nebo rumu, potřete polovinou ganache a na tu rozložte borůvky (cca ½ hrnku). Nahoru položte druhou polovinu korpusu a mírně přitlačte, aby dobře seděla na spodní části korpusu. Pak ji také provlhčete šťávou nebo rumem a potřete druhou polovinou ganache, a to tak, aby zakryla nejen povrch dortu, ale také jeho boky. Nakonec dort podle fantazie dozdobte borůvkami (mně na celý povrch stačila zhruba ½ hrnku), čokoládou, oříšky atd.
- Dort nechte před servírováním několik hodin proležet, nejlépe přes noc, aby se ingredience a chutě dobře spojily.