Ovocné bublaniny patří k létu jako slunce a voda. Máte-li je rádi, pak by vám mohl přijít vhod recept na hrnkovou bublaninu s jahodami.
Při přípravě je fajn a hodně to pomůže, že nepotřebujete váhu, všechny ingredience se měří na hrnky.
Recept je v podstatě klasický, jen ho občerstvuji zdravějšími surovinami, takže část bílé mouky nahrazuji celozrnnou špaldovou moukou a používám nerafinovaný třtinový cukr.
Do těsta také přidávám zakysanou smetanu, s níž má bublanina ve výsledku jemnější konzistenci i potřebnou svěžest.
Na dochucení se skvěle hodí čerstvě nastrouhaná citrónová kůra a vymačkaná citrónová šťáva, špetka soli a vanilka.
Máme sezónu jahod, takže volba ovoce je jasná, ovšem není od věci vyzkoušet i jiné druhy ovoce. Třeba třešně, meruňky, rybíz a už teď se těším i na lesní borůvky.
Dobrou chuť!
HRNKOVÁ BUBLANINA S JAHODAMI
INGREDIENCE
(1 hrnek = 240 ml)
4 vejce (zvlášť žloutky a bílky na sníh)
¾ hrnku třtinového cukru (včetně jednoho pytlíčku vanilkového cukru)
špetka soli
citrónová kůra a šťáva z ½ citrónu (chemicky neošetřeného)
½ hrnku oleje (dávám slunečnicový)
½ hrnku zakysané smetany
½ hrnku mléka (dávám nejčastěji polotučné)
2 hrnky mouky (dávám ½ hrnku celozrnné špaldové a 1 ½ hrnku polohrubé pšeničné)
1 kypřící prášek bez fosfátů
500 g (cca 3 hrnky) jahod, omytých, odstopkovaných, ty větší můžete přepůlit (nebo použijte i jiné ovoce dle libosti)
POSTUP
- Budete potřebovat vyšší plech o rozměrech 38×29 cm (nebo jinou podobně velkou zapékací formu). Vyložte ho papírem na pečení, nebo vymažte máslem a vysypejte moukou.
- Připravte si sníh. Ve vyšší nádobě šlehejte metlou nebo ručním elektrickým šlehačem na střední výkon všechny čtyři bílky tak dlouho, dokud z nich nevznikne pevný sníh.
- Na těsto vložte do větší mísy žloutky, cukr a sůl a vyšlehejte dojemna (já si pomáhám kuchyňským robotem). Přidejte citrónovou kůru a šťávu a znovu prošlehejte. Přimíchejte olej, zakysanou smetanu a mléko, a pak i mouku s kypřícím práškem. Nakonec už jen zlehka vmíchejte ušlehaný sníh.
- Hotové těsto rozetřete do připravené formy a rovnoměrně na něj vyskládejte jahody (nebo jiné ovoce).
- Troubu předehřejte na 180 ºC, vložte do ní připravenou formu a pečte dozlatova cca 30 minut. Propečení vyzkoušejte zapíchnutím dřevěné špejle, těsto by se na ni nemělo lepit.
- Upečenou bublaninu vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Nakrájejte na libovolně velké dílky.