Makové muffiny s javorovým sirupem

Autor: Táňa
30/01/2016

Jelikož jsme v uplynulých mrazivých dnech v podstatě všichni doma podlehli pořádnému nachlazení, chyběla mi energie na dlouhé vystávání v kuchyni. Zároveň jsem ale chtěla připravit něco rychlého a výživného, co by nás nakrmilo, naladilo i povzbudilo. Tak jsem upekla hrnkové makové muffiny s javorovým sirupem. A jen se po nich zaprášilo :-).

Vlastně jsem spojila své dva oblíbené moučníky v jeden, a to makovec a perník. Mák miluju odmala. Je výborný, dodá energii a také velké množství vápníku. Když mám pocit, že ho nemáme dost, sáhnu po máku a dáme si svou vápníkovou dávku. V tom je mák vážně jedinečný.

Stejně tak moc ráda mám i perník a perníkové koření. A protože jsem zjistila, že mák jde s chutí perníkového koření skvěle dohromady, tak už tradičně peču makové muffiny s kypřícím práškem do perníku místo toho obyčejného. Navíc ještě přidávám trochu mleté skořice, aby chuť koření vedle máku více vynikla. Pokud byste však chtěli tyto muffiny vyzkoušet i bez perníkového aroma, je možné skořici zcela vypustit a místo perníkového kypřícího prášku se vrátit k tomu obyčejnému bez příměsi koření.

Muffiny sladím pouze stoprocentním javorovým sirupem. Do těsta se přidává také vanilka nebo vanilkový třtinový cukr a lžíce švestkových povidel, která lze nahradit marmeládou nebo medem. Já obvykle používám vanilkový extrakt a naše domácí v troubě pečená švestková povidla bez přidaného cukru, takže muffiny zůstanou slazené pouze čistě přírodními sladidly.

Jako milovnice ořechů a semínek muffiny ještě před pečením sypu nějakým tím „zobáním“. Nejčastěji sáhnu po slunečnicových nebo dýňových semíncích. Muffiny hezky dozdobí a navíc přidají trochu vitamínů a minerálních látek.

Makové muffiny se u nás doma staly docela populárním evergreenem, který se dlouho na stole neohřeje. Věřím, že ani vás výrazná chuť máku s jemně perníkovým nádechem nezklame.

Makmuf2

MAKOVÉ MUFFINY S JAVOROVÝM SIRUPEM

INGREDIENCE

(1 hrnek = 250 ml, 1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)

1 hrnek celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
½ sáčku (10 g) kypřícího prášku do perníku bez fosfátů
¼ lžičky mleté skořice
1 hrnek mletého máku
špetka soli
⅓ hrnku javorového sirupu (stoprocentního)
½ hrnku rostlinného mléka (případně vody)
¼ hrnku rostlinného oleje (slunečnicového, olivového)
1 lžička vanilky (např. extraktu nebo pasty), případně 1 sáček (20 g) vanilkového třtinového cukru
1 vejce
strouhaná kůra z ½ citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
1 vrchovatá lžíce švestkových povidel (případně libovolné marmelády nebo medu)

slunečnicová nebo dýňová semínka na posypání

POSTUP

  1. Muffinovou formu vyložte papírovými košíčky na pečení, nebo jednotlivé důlky vymazejte máslem a vysypejte moukou.
  2. Ve větší míse promíchejte suché ingredience, tedy mouku, kypřící prášek, skořici, mák a sůl.
  3. V jiné misce dobře prošlehejte všechny mokré ingredience, tedy javorový sirup, mléko, olej, vanilku, vejce, citrónovou kůru a povidla.
  4. Mokrou směs vlijte do mísy se suchými ingrediencemi a vše jen krátce promíchejte. Hotové těsto ihned lijte pomocí velké lžíce do připravené muffinové formy. Každý důlek naplňte zhruba do dvou třetin výšky. Povrch každého muffinku posypejte slunečnicovými nebo dýňovými semínky.
  5. Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte naplněnou formu a pečte asi 20-25 minut nebo dokud nezačnou muffiny při okrajích zlátnout a na dotek jsou pevné. Když zkusíte do muffinů zapíchnout dřevěnou špejli a nebude se na ni lepit těsto, jsou upečené.
  6. Pak formu vyndejte z trouby a muffiny v ní nechte pár minut zchladnout. Poté je z formy opatrně vyklopte a nechte vychladnout na kovové mřížce. Podávat je můžete teplé i studené.
  7. Uchované na chladném suchém místě vydrží v pořádku 2-3 dny.

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte 8 muffinů.

Makmuf3

Makmuf4

Makmuf5

Makmuf6

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close