Pravý mandlový marcipán je sám o sobě velká dobrota a skvělý je také jako přísada do nejrůznějších dezertů. Jedním z takových je mandlovo-marcipánový chléb.
Jde o snadný a rychlý recept, kdy se nejprve utře cukr s máslem, pak se postupně vmíchají ostatní ingredience a chlebík hned může do trouby.
Kromě marcipánu je chléb také plný mandlí, jemně namletých i se slupkou. Mandlová chuť a vůně se pak ještě násobí díky přidání mandlového extraktu do těsta a plátků mandlí na povrch chleba.
MANDLOVO-MARCIPÁNOVÝ CHLÉB
INGREDIENCE
(1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)
100 g světlého třtinového cukru
80 g másla, změklého při pokojové teplotě
špetka soli
strouhaná kůra z ½ citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
1 lžička mandlového extraktu (případně vanilkového)
3 vejce
2 lžíce vody
130 g špaldové mouky (dávám polovinu hladké a polovinu celozrnné)
1 a ½ lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
100 g mandlí, umletých najemno i se slupkou
100 g mandlového marcipánu, nakrájeného na cca 1 cm velké kousky
+ mandlové plátky na posypání
POSTUP
- Připravte si chlebíčkovou formu a vyložte ji papírem na pečení nebo ji vymažte máslem a vysypejte moukou. Já používám formu o rozměrech 26x10x6,5 cm.
- Ve větší míse vyšlehejte cukr s máslem, solí a citrónovou kůrou dojemna. Můžete si pomoci kuchyňským robotem. Pak vešlehejte ostatní mokré ingredience, tedy mandlový extrakt, celá vejce a vodu.
- Přimíchejte suché ingredience, tedy mouku, kypřící prášek a mleté mandle. Nakonec zlehka vmíchejte nakrájený marcipán.
- Těsto nalijte do připravené formy, povrch uhlaďte a rovnoměrně posypejte plátky mandlí.
- Troubu předehřejte na 180 ºC, vložte formu s těstem a pečte cca 35-40 minut. Zda je chlebíček upečený, vyzkoušejte dřevěnou špejlí. Zapíchněte ji do chleba a pokud je po vytažení čistá bez nalepeného těsta, je chléb hotový.
- Upečený chléb vyjměte z trouby a nechte pár minut odstát ve formě. Pak ho opatrně vyklopte na kovovou mřížku a nechte vychladnout.
- Podávejte samotný, případně podle chuti ozdobený šlehačkou, ovocem atd.