Léto ještě nekončí a každé osvěžení je příjemné. A k tomu skvěle poslouží a radost udělá třeba mangová krémová zmrzlina.
Z manga lze připravit nejen chutný sorbet, ale přidáním smetany, mléka a sladkého kondenzovaného mléka vytvoříte právě i lahodnou zmrzlinu jemné krémové konzistence.
V tomto receptu používám pro odlehčení moc dobrou 15% smetanu krémovou do omáček. Zmrzlina s ní není tolik hutná a dobře se hodí ke šťavnatému mangu.
Tomu, kdo rád zkouší relativně nové chutě a má rád mango, by tato zmrzlina mohla přijít vhod.
MANGOVÁ KRÉMOVÁ ZMRZLINA
INGREDIENCE
(1 plechovka sladkého kondenzovaného mléka = 396 g)
1 zralé mango
250 ml mléka (dávám polotučné, případně můžete použít i rostlinné mléko)
250 ml smetany krémové do omáček 15%
½ plechovky (198 g) sladkého kondenzovaného mléka
POSTUP
- Budete potřebovat větší plastovou nebo kovovou nádobu či krabičku s víčkem vhodnou ke zmrazení (například od již dříve koupené zmrzliny).
- Mango opláchněte, oloupejte, odkrojte od pecky a nakrájejte na menší kusy. Ty vložte do vyšší užší nádoby vhodné k mixování, přilijte mléko a ponorným mixérem rozmixujte dohladka.
- V jiné větší nádobě dobře metličkou promíchejte smetanu a sladké kondenzované mléko, pak přilijte mangovou směs a ještě znovu promíchejte.
- Mangový krém nalijte do připravené nádoby na mražení, vložte do mrazáku a nechte chladit alespoň 4 hodiny nebo déle podle potřeby. Během té doby zmrzlinu 2-3x promíchejte.
Nebo:
Pokud máte zmrzlinový strojek, mangový krém nechte zamrazit podle návodu k vašemu strojku. - Před servírováním nechte zmrzlinu trochu povolit při pokojové teplotě, aby šla dobře nabírat. Podávejte samotnou, či ozdobenou nakrájeným ovocem, sušenkami, kokosovými chipsy, lístky máty apod.
Z uvedeného množství ingrediencí připravíte cca 1 l zmrzliny.