Ořechy a mák v jednom dezertu mi připadají přímo opojné. Na této výborné a zdravé kombinaci stojí ořechový makovec a já za sebe mohu říci, že je to jeden z nejlahodnějších makovců, které jsem vyzkoušela.
Makovec je bezlepkový, nezatěžuje ho žádná jiná mouka než najemno umletý mák a ořechy, přičemž můžete použít vlašské ořechy, mandle i lískové oříšky. Nebo třeba i jejich směs.
Mák a ořechy mají výraznou chuť, ale bez špetky voňavého koření by to možná přeci jen nebylo ještě ono. A tak trocha vanilky, skořice, citrónové kůry a šťávy a koneckonců i malý šplíchanec rumu udělají své.
Já navrch přidávám i domácí švestková povidla, která makovec příjemně osvěží.
Absence lepku je trochu znát na struktuře těsta a tak je makovec ihned po upečení křehký. Je tedy dobré ho před krájením nechat vychladnout a trochu odležet. A pak už vás čeká šťavnatá, sladká a velmi jedlá odměna.
OŘECHOVÝ MAKOVEC BEZ MOUKY
INGREDIENCE
(1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)
100 g másla, pokojové teploty
100 g třtinového cukru
20 g vanilkového třtinového cukru
špetka soli
strouhaná kůra a šťáva z ½ citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
½ lžičky mleté skořice
1 lžíce rumu
1 lžíce (vrchovatá) švestkových povidel (používám domácí, pečená v troubě, nepřislazovaná)
4 vejce
120 g ořechů, umletých najemno (vlašské, lískové, mandle, nebo i jejich kombinace podle chuti)
200 g máku, umletého najemno
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
POSTUP
- Budete potřebovat obdélníkovou zapékací formu, já používám velikost 30×23 cm, ale podle možnosti můžete zvolit i jinou formu podobné velikosti. Vyložte ji papírem na pečení, nebo ji vymažte máslem a vysypejte moukou.
- Ve větší míse vyšlehejte máslo s oběma cukry dojemna. Přidejte sůl, citrónovou kůru a šťávu, skořici, rum a povidla. Pak postupně vešlehejte celá vejce a nakonec ořechy a mák promíchaný s kypřícím práškem. Těsto rozetřete do připravené formy.
- Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte naplněnou formu a pečte cca 30 minut, nebo dokud není povrch makovce lehce zlatavý a pevný.
- Upečený makovec vyjměte z trouby a nechte vychladnout ve formě. Po upečení je křehký a lépe drží tvar, až když zcela vychladne.