I letos jsem se na rebarboru moc těšila. Dezerty z ní mě nikdy neomrzí. Jako například rebarborový crumble s mandlovou moukou.
Jemně nakyslý díky rebarboře, lehoučký díky mandlové mouce, s jejímž použitím je zároveň bezlepkový.
Dochutit si ho můžete šlehačkou či zmrzlinou, případně dosladit podle své chuti javorovým sirupem.
Hledáte-li rychlý, dobrý a osvěžující dezert z rebarbory, tento crumble je pro vás jako stvořený.
REBARBOROVÝ CRUMBLE S MANDLOVOU MOUKOU
INGREDIENCE
(1 hrnek = 240 ml, 1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)
NÁPLŇ:
2 hrnky (cca 240 g) rebarbory, očištěné, nakrájené na cca 2 cm velké kousky
2 lžíce (24 g) třtinového cukru
1 lžíce (7 g) kukuřičného škrobu
CRUMBLE:
1 hrnek (112 g) mandlové mouky (jemně namletých mandlí)
⅓ hrnku (80 g) třtinového cukru
¼ lžičky skořice, mleté
¼ hrnku (50 g) másla, rozpuštěného
POSTUP
- Budete potřebovat zapékací formu. Já jsem použila kulatou koláčovou formu o průměru 24 cm. Nemusí se vymazávat ani vysypávat.
- Nakrájenou rebarboru v misce dobře promíchejte s cukrem a škrobem. Poté ji rozprostřete po celém dně připravené formy.
- Mezitím ve větší misce promíchejte mandlovou mouku s cukrem a skořicí a vlijte rozpuštěné máslo. Promíchejte, vznikne vám mokrá drobenka. Tou rovnoměrně zasypejte rebarboru ve formě.
- Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte formu a nechte péct cca 35 minut, dokud nebude drobenka zapečená hezky dozlatova.
- Crumble vytáhněte z trouby a na kovové mřížce nechte zchladnout. Můžete podávat ještě teplý, samotný nebo s čepicí ze zakysané smetany či šlehačky. Crumble uchovávejte v lednici.