Výborné kořeněné sušenky, kterým se říká Speculatius nebo také Speculaas či Speculoos, jsou tradičními vánočními sušenkami zejména v Belgii a Holandsku, ale běžně se s nimi můžete setkat i v Německu, Rakousku nebo také u nás. A protože se blíží Vánoce a také proto, že jsou Speculatius tak moc dobré, je ideální čas na to, abych se s Vámi podělila o vyzkoušený recept.
Recept je docela jednoduchý, nic záludného vás nečeká. Kdo tradičně peče a vykrajuje cukroví, zjistí, že ani tentokrát nejde o nic jiného. Stěžejní ovšem je, že do vcelku běžného sušenkového těsta přidáte dostatek koření, které Speculatius nádherně provoní a udělá z nich neobvykle výbornou pochoutku.
Koření na Speculatius je kapitolou samo o sobě. Jde o specifické druhy koření, bez kterých by sušenky nebyly těmi pravými. Základem je vždy skořice, té se dává největší množství, dále muškátový oříšek, hřebíček, anýz a bílý pepř. Často pak také koriandr. V některých receptech můžete dále narazit i na zázvor, kardamon a muškátový květ. Dobré je dodržet tu základní sadu koření, ale v podstatě si můžete domíchat směs libovolně podle svých chutí. Takto jsem to udělala i já a poměr koření pro vás uvádím v samostatném receptu na Směs koření na Speculatius.
Kromě koření by v sušenkách neměl chybět hnědý cukr a v mém receptu najdete i celozrnnou mouku, jíž nahrazuji mouku bílou. Můžete přidat také mouku mandlovou a navrch kakaový prášek, který zvýrazňuje chuť a barvu těsta.
Pro tyto sušenky jsou typické motivy ze života svatého Mikuláše, které se do jejich povrchu tradičně vtlačovaly pomocí dřevěných či kovových forem. Zaručeně však nic nezkazíte, když „spekulky“ klasicky vykrojíte libovolnou formičkou a vtisknete do nich nějaký hezký obrázek pomocí razítka na sušenky či embosovaného válečku.
Advent je tu, vánoční pečení jakbysmet, tak si udělejte radost alespoň jednou malou várkou těchto svátečních voňavých sušenek.
SPECULATIUS
INGREDIENCE
(1 lžíce =15 ml, 1 lžička = 5 ml)
100 g másla, pokojové teploty
100 g tmavého třtinového cukru (použila jsem dark muscovado)
¼ lžičky soli
4 lžíce (60 ml) smetany ke šlehání
250 g celozrnné špaldové či pšeničné mouky, případně bílé hladké
½ lžíce (4 g) kypřícího prášku bez fosfátů
½ lžíce (4 g) kakaového prášku
2 lžíce (10 g) Směsi koření na Speculatius
POSTUP
- Připravte si velký plech a vyložte ho papírem na pečení. (Já obvykle používám dva až tři plechy, aby šla práce rychleji.)
- Ve větší míse ušlehejte máslo s cukrem a solí dojemna, přišlehejte smetanu a nakonec všechny sypké ingredience, tedy mouku, kypřící prášek, kakao a koření. Vypracujte hladké jemné těsto. Z těsta vytvořte kouli, zabalte ji do mikroténového sáčku a dejte na zhruba půl hodiny odpočívat do lednice.
- Pak těsto rozválejte na válu posypaném moukou nebo mezi dvěma potravinářskými fóliemi na plát silný cca 3-4 mm a vykrájejte z něj libovolné tvary. Můžete je ozdobit pomocí razítka na sušenky nebo embosovaného válečku. Tvary přeneste na připravený plech.
- Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte plech s cukrovím a pečte cca 8 minut nebo dokud okraje tvarů nezačnou lehounce tmavnout.
- Upečené sušenky jsou po vytažení z trouby křehké, proto je nechte minutku odstát a zchladnout, než je sejmete z plechu.
- Speculatius uchovávejte v plechové či skleněné dóze, aby zůstaly křupavé. Jsou výborné k čaji, ke kávě i jen tak samotné.