Tiramisu s javorovým sirupem

Autor: Táňa
14/01/2015

Tiramisu je jeden z mnoha zázraků italské kuchyně. Neznám nikoho, kdo by ho neměl rád. Smetanový, nadýchaný a jemný krém ze sýru Mascarpone, vajec a cukru se sladkým základem z piškotů zalitých kávou a ovoněných mandlovým likérem. To vše zasypané a doladěné příjemně nahořklou vrstvou kakaa. Zní to skoro romanticky:-). Tak takhle tiramisu všichni známe a milujeme.

Já to své tiramisu chystám bez sněhu z bílků. Nepoužívám tedy celá vejce, ale pouze žloutky, které navíc šlehám ve vodní lázni. Jsou tak tepelně ošetřené a mají delší trvanlivost. Proto ho mohu doporučit i těm, kteří se dosud tiramisu vyhýbali z obavy ze syrových vajec. A dělávám ještě jednu úpravu. Tiramisu sladím javorovým sirupem. Cukr je beztak již v piškotech a javorový sirup je pro tělo přece jen o něco menší zátěží než běžný cukr. Doufám, že si i tak (nebo právě proto) na tomto tiramisu pochutnáte.

TIP! Ještě pro inspiraci uvádím odkaz na recept, v němž můžete zužitkovat bílky, které Vám zůstanou při přípravě tiramisu: Sněhové pusinky s třtinovým cukrem. 

Tiramisu7

TIRAMISU S JAVOROVÝM SIRUPEM

INGREDIENCE

500 g Mascarpone
4 žloutky
5 lžic (75 ml) javorového sirupu (stoprocentního)
vanilka (pasta, zrníčka z lusku)
2 balení dlouhých cukrářských piškotů
200 ml uvařené silné zrnkové kávy
50 ml mandlového likéru Amaretto
kvalitní hořké kakao na posypání

POSTUP

  1. Připravte si velkou zapékací mísu nebo malé dezertní misky, ve kterých budete tiramisu podávat.
  2. Žloutky a jednu lžíci javorového sirupu vložte do misky z varného skla (nebo jiné tepluvzdorné nádoby) a postavte nad hlubší hrnec s vroucí lehce bublající vodou tak, aby se dno misky se žloutky jen lehce dotýkalo hladiny. Žloutky metličkou šlehejte asi 10 minut, dokud se lehce nenapění a neprohřejí. Pak misku vyndejte z vodní lázně a za občasného prošlehání nechte žloutky vychladnout.
  3. Mascarpone promíchejte s vanilkou a se čtyřmi lžícemi javorového sirupu (případně přislaďte dle své chuti). Do této směsi pak vešlehejte vychladlé žloutky. Důležité je, aby všechny suroviny měly stejnou teplotu, jinak by se krém mohl srazit.
  4. Uvařenou kávu smíchejte s Amarettem. Pak v ní zlehka z obou stran namočte jednotlivé cukrářské piškoty a ty vkládejte těsně vedle sebe do připravené zapékací mísy či dezertních misek.
  5. Na piškoty naneste a dorovna rozetřete ušlehaný krém z Mascarpone a celý povrch pak bohatě poprašte hořkým kakaem. Jednotlivé vrstvy piškotů, krému a kakaa můžete podle velikosti a výšky misek opakovat, vždy však dezert zakončete krémem a vrstvou kakaa.
  6. Než budete tiramisu podávat, nechte ho v chladu alespoň několik hodin rozležet (nejlépe přes noc), aby se všechny vrstvy a jejich chutě správně propojily.

Tiramisu3

Tiramisu4

Tiramisu detail

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close